Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke skoleplass i et annet fylke?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Meg og kjæresten har planer om å flytte sammen til neste år, vi bor begge i rogaland Hun har planer om å gå hudpleie til neste år, de har ikke hudpleie i byen vi bor i nå, så hun må til stavanger Jeg skal ut i lære til neste år, og ser for meg å få læreplass enten i bergen eller i stavanger om jeg får læreplass i bergen, vill hun søke skoleplass i bergen sånn at vi kan bo sammen, men vi er usikkre på hvordan dette fungerer Kan hun søke både i stavanger og i bergen? Å isåfall, om hun kommer inn på begge «om dette går» får hun da velge hvilken av de hun vill ha? Er jo et problem om jeg plutselig får læreplass i stavanger, å hun kommer inn i bergen, har snakket litt med rådgiver, men hun sa at dette ikke var muligt, men husker selv at jeg leverte søknad både i rogaland å i hordaland når keg søkte vg2 Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt at dere har lyst til å planlegge dette godt, slik at dere får bodd i samme by! 

Nå vet vi ikke akkurat hva rådgiveren din sa, men det stemmer at det ikke er så lett å få skoleplass i et annet fylke. Du har nemlig rett til skoleplass i det fylket du har folkeregistrert bostedsadresse. 

Hvis du flytter til et annet fylke sammen med foresatte vil du få rett til skole i det nye fylket, men du får ikke uten videre rett til skole hvis du flytter til et annet fylke på egen hånd. Her varierer regelverket noe fra fylke til fylke. Du kan se om du finner informasjon om hva som gjelder i det fylket du ønsker å flytte til her.

Unntaket er hvis du søker landslinjer, eller andre tilbud som ikke tilbys i hjemfylket ditt. Du kan sjekke om Inntakskontoret i fylket ditt er villig til å "kjøpe" en skoleplass til deg i fylket du vil flytte til. 
Hvis det programområdet du søker tilbys ved skoler i ditt nåværende fylke, er nok dette vanskeligere å få til. Fylkene er sjelden villige til å kjøpe skoleplasser hos andre fylker hvis de selv også tilbyr linjen ved én eller flere skoler.

Vi vet jo ikke hva rådgiveren du snakket med sa, men vedkommende kjenner nok regelverket der dere bor bedre enn oss. Det er ikke uten videre lett å søke skoleplass i et annet fylke enn du er folkeregistrert. Hvis dere vil, går det jo an å kontakte Inntakskontoret og dobbeltsjekke med dem. Men vi tror altså at det ikke er så lett.

Men snakk gjerne med de som kjenner regelverket der dere bor bedre enn oss! Håper dere får det til, og at dere i alle tilfeller havner i samme by :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning