Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli konditor eller baker selv om jeg har fullført videregående?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, er en jente på 20 år som har gått design og håndverk, og påbygg. Akkurat nå har jeg fast jobb på et bakeri (som jeg har jobbet på en stund nå) og har oppdaget en interesse for baker- og konditor faget. Det jeg lurer på er hvor jeg eventuelt går herfra? Kan jeg søke på vigo og begynne på restaurant og matfag, eller er det andre veier og gå? Trenger virkelig hjelp til å finne ut av dette!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål. Siden du har fullført Vg3 påbygg, har du ikke lenger ungdomsrett. Det betyr at du kan søke Vg1 Restaurant- og matfag, men du vil kun få tilbud om opplæring hvis det er ledig etter at alle med rett til videregående opplæring har fått plass. Hvorvidt det er muligheter for å få plass på en skole der du bor er dermed usikkert. Du kan ta kontakt med inntakskontoret i ditt fylke for å høre nærmere om hvordan det er på skoler i ditt område hvis hvis du tenker at det er aktuelt.

Alternativet til å begynne på videregående og ta opplæring i Restaurant- og matfag er å ta fagbrev som baker eller konditor etter det som heter praksiskandidatordningen. Dette er ikke en opplæringsordning, men en dokumentasjonsordning. Kravet er at du må ha dokumentert arbeid fra fagfeltet tilsvarende 5 år full tid og i tillegg ha bestått en skriftlig teoretisk eksamen, før oppmelding til fagprøve. Siden du nå har fast jobb hos en baker er du allerede godt i gang med å samle arbeidstimer fra faget - og det kan dermed være en løsning for deg å ta fagbrev på denne måten. Du kan lese mer om denne ordningen her: utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/praksiskandidat

Lykke til med veien videre!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning