Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli møbeldesigner og møbelsnekker?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal søke til Vgs1 nå om en mnd og jeg her lyst til å søke bygg og anleggsteknikk, jeg vil nemlig bli møbelsnekker eller møbeldesigner. Jeg vil tegne møblene selv, men også lage dem selv så altså både snekker og designer så hvilket av dem burde jeg velge tror dere for å kunne bli noe som går innenfor begge? Og burde jeg ta bygg og anleggsteknikk? får jeg muligheten til å bli dette om jeg tar dette utdanningsvalget, eller må jeg ta noe annet? Men det er også dette med lønnen jeg vil gjerne tjene nokk til å gjøre broren min stolt av meg, helst rundt 500 000 året med tid, men er det mulig? Foreldrene mine døde i et bilkollisjon da jeg var liten så broren min er enormt viktig for meg og jeg vil virkelig klare dette. Noen ekstra tips så er det bare å si fra.? -takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt. Det virker som du har store og fine planer og drømmer. Og det virker som du bryr deg veldig om broren din. Han er heldig som har deg. Vi er helt sikre på at du kommer til å finne noe du liker, og at broren din er stolt over deg. Vi tror også du har gode muligheter til å tjene den summen med penger du nevnte. 

Vi vet ikke om du har gjort det allerede. Men vi syns det høres ut som en god plan å snakke med rådgiver på skolen din om dette (eller en lærer du liker). 

Det kan godt hende at du vil trives på bygg og anlegg. Men det kan også hende at møbelsnekkerfaget er noe for deg Da lærer du å snekre møbler.

Da går du ikke nødvendigvis på bygg og anlegg: Du går på Vg1 design og håndverk, Vg2 Design og trearbeid, og Vg3 går du ut i læra i møbelsnekkerfaget. Men, viktig: Hvis du begynner på bygg og anlegg, så kan du bytte, gjøre det som heter et kryssløp, og begynne på Vg2 Design og trearbeid da også, og så møbelsnekker. Så begge disse utdanningsprogrammene skal være mulig. Men vi tenker at du bør snakke med rådgiver på skolen din om dette, slik at du er helt sikker på at du forstår, og at du ser hva som gir best muligheter for deg. 

Vi anbefaler at du leser om møbelsnekker på utdanning.no, og at du leser om møbeldesigner på utdanning.no. 

Det kan nok være lurt å ta utdanning som snekker - for det er ikke så lett å snekre hvis du har tatt kun en designutdanning (men ikke umulig). Du vil se om du føler du lærer nok design av å gå møbelsnekker. Hvis du føler du trenger mer design, er det flere designutdanninger du kan ta. Men hvis du lærer deg design, har du muligheter til å designe selv, og bygge møblene selv. 

Vi tenker at du har gode muligheter, men at du må snakke med rådgiver på skolen din om dette. Men vi er imponerte over viljen din og planene dine, og er helt sikre på at du kommer til å få til et flott yrkesliv, som både du og broren din kan være stolte av. Les linkene vi la ved, snakk med rådgiver, og spør oss igjen når som helst :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning