Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå på Bygg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg Vil bli Arkitekt og vurderer å søke meg inn på enten bygg og anleggsteknikk eller studiespesialisering på Vg1 til høsten, men spiller det noen rolle hva jeg velger av disse to når jeg vil bli arkitekt? Og er det mulig og ta to år bygg og anlegg og så ta påbygg deretter? Har ganske så lyst til å gå på yrkesfag, men om det er vanskeligere og gir meg mindre mulighet til å oppnå målet mitt om arkitektur så tar jeg heller studie. Hva er smartest for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har spennende planer!

Arkitektutdanning er en integrert femårig masterutdanning som finnes ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge, med forskjellige opptakskrav:

  1. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
    Krever generell studiekompetanse og har opptaksprøve
  2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Krever generell studiekompetanse og fordypning i følgende realfag: Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.
  3. Bergen Arkitekthøgskole (BAS).
    Krever generell studiekompetanse og personlig søknad og intervju.

Les mer om arkitektutdanning og om å være og å bli arkitekt utdanning.no. Sjekk også poenggrensene for å se hvor gode karakterer du må ha.

For å bli kvalifisert for å søke på høyere utdanning trenger du uansett generell studiekompetanse fra videregående skole, det kan du få både på Studiespesialisering (SSP) og på Bygg- og anleggsteknikk (BA). På BA kan du få generell studiekompetanse ved å ta påbygging, enten på vg3 eller på vg4 etter at du oppnådd yrkeskompetanse. F.eks. kan et fagbrev som tømrer være veldig nyttig når du skal bli arkitekt.

De realfagene du trenger for å søke arkitektutdanning på NTNU tilbys normalt ikke på BA, de får du på Studiespesialisering med realfag. Noen fylker tilbyr tekniske og allmenne fag (TAF), hvor man tar både fagbrev og studiekompetanse med realfag på fire år. Det er også veldig relevant for utdanningen du er interessert i, sjekk ut muligheter i ditt fylke.

Hva som er best for deg kan ikke vi svare på, det er avhengig av både dine evner og interesser og hva du prioriterer. Hvis du tar et fagbrev som tømrer vil du få en egen utdanning som er veldig nyttig tilleggskompetanse som arkitekt, men det tar lenger tid og du får ikke realfag. Hvis du går vg3 påbygging får du en nyttig og praktisk tilnærming, men ikke fagbrev og ikke realfag. Hvis du går SSP kan du få realfag, men mye teori og ingenting praktisk.

Diskuter gjerne alternativene med rådgiver på skolen.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning