Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut 1T med 1P eller 1P-Y?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tatt studiespesialisering på vgs med bare realfag. Hadde T,S1,S2 matte. Har tenkt til å ta P matte å bytte ut T for å få bedre snitt. Her er spørsmålet: Er det også mulig for meg å ta 1P-Y (yrkesfaglige utdanningsprogram) for å få et høyere snitt. Eller er det ikke mulig å blande studieretningene sånn som dette? Hvis det er mulig vil da 1P-Y bytte ut P eller vil det være et eget fag? Takk for hjelpen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, det er mulig å bytte ut 1T med 1P hvis du skal forbedre matematikken som privatist. Hvis du forbedrer fag mens du fremdeles er elev på VGS kan du få den nye karakteren på førstegangsvitnemålet ditt, hvis du er ferdig med VGS vil den nye karakteren kun telle i ordinær kvote.

Du kan ikke bytte ut 1T med 1P-Y. Du kan heller ikke ha både 1P og 1P-Y på samme vitnemål, for det er overlappende pensum.

Ta kontakt med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din hvis noe er uklart. Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.

Lykke til!


Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning