Hopp til hovedinnholdet

Trives ikke på studiet. Burde jeg bytte?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Går radiografi-studiet i Trondheim, og vurderer sterkt å droppe ut. Har totalt 30 poeng for det semesteret som var og tenkte å beholde lån+stipend til jeg finner meg en jobb. Jeg får da iallefall omgjort 40% av lånet første semester, til stipend, om jeg ikke tar feil? Synes ikke fagene er interessante på noen måte, ikke engang de praktiske. Virker som alle andre i klassen liker studiet. Skole har bare blitt et stort "ork". Har allerede begynt å få en del fravær på det obligatoriske. Hva burde jeg gjøre? Jeg har tenkt videre og vet hva jeg skal søke meg inn på til høsten. I tillegg liker ikke pappa tanken på at jeg vil slutte, mens mamma og andre familiemedlem synes jeg må gjøre som jeg selv vil. Hvordan skal jeg få pappa "med på laget"? Viktig for meg at han er det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet! 

Det er slett ikke alltid man treffer på studievalget sitt, og da kan det være veldig lurt å tenke seg om etter noe nytt! Vi kjenner deg jo ikke, men det virker som du er motivert for andre ting, og at du kjenner på at dette ikke er riktig for deg. 

Hvis du har valgt noe som viser seg å være feil, er du på en måte heldig som finner det ut tidlig, i stedet for sent. Vi kan forstå at faren din er skeptisk til at du skal slutte. Vi kjenner jo ikke ham heller, så vi vet ikke hva han tenker. Men vi tror at han har store sjanser for å "bli med på laget" hvis han ser at du begynner på et nytt studie du er mye mer motivert for.

Vi tenker det er et tegn at du har begynt å få fravær, og at det har begynt å gå ut over motivasjonen din. Dette kan jo snu selvfølgelig - men det høres ut som store sjanser for at det bare vil fortsette. Sånn sett er det til og med lurt å finne noe du virkelig vil i stedet - for det vil ikke være bra for deg å presse deg gjennom et langt studie du ikke liker, for å så å søke jobber innenfor det.

Du er ung og har mange valg og muligheter. Det er kjempevanlig å velge "feil" sånn i starten - og det har ingenting å si for karrieren din om du velger noe annet nå, du faller ikke av lasset på noen måte. Det viktigste her er at du følger din egen magefølelse og motivasjon. Det er du som skal stå opp hver dag og gå på studie/jobb. 

Det er leit å høre hvis faren din ikke er enig - men samtidig er det ditt valg. Vi syns du skal fortelle ordentlig godt hvor lite motivert du er, og hvor mye mer motivert du er for noe annet. Han er sikkert bare litt bekymret, men vil bli tryggere hvis han ser du får det bedre, og at du tar den nye skolen på alvor.

Vi er trygge på at dette ordner seg og at du finner frem. Det er utrolig vanlig å velge "feil" sånn i starten, og du har kjempegod tid til å rette opp og finne frem til noe nytt. 

Ta gjerne en prat med studieveileder på studiet ditt også. Fortell hvorfor du er lite motivert, og tenk etter om det er ting som kan få motivasjonen din til å snu. Hvis du finner ut at det ikke er, så er du ikke fastlåst, men har gode muligheter til å bytte :)

Lykke til! Vi heier på deg. Bare spør oss igjen.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning