Hopp til hovedinnholdet

Må jeg velge noen spesielle fag?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvis jeg skal bli jordmor, hvilken linje (videregående) må/burde jeg gå? Og er det noen spesielle fag man må ta (som f.eks T-matte eller hva det heter)? Og hvor lenge må man studere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner! 

En jordmor er en sykepleier som har spesialisert seg. Først må du ta en treårig sykepleierutdanning på høgskole/universitet og jobbe i minst ett år, deretter er det mulig å ta en toårig spesialisering som jordmor.

Opptakskravet til sykepleierutdanningen er generell studiekompetanse. Det er flere måter å oppnå det på VGS, både på studieforberedende og på yrkesfaglige utdanningsprogram. 

Du trenger altså ikke å velge noen spesielle fag for å kunne søke på sykepleieutdanning, men du må ha gode nok karakterer for å konkurrerer deg inn. Følg linken for å se poenggrensene fra forrige opptak. Fra og med opptaket til studieåret 2019/2020 vil det være krav gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i norsk, og gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i matematikk.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning