Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg jobbe og hjelpe til i u-land?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente 16år og jeg skal begynne på videregående til høsten. Jeg vet ikke hva jeg vil bli, men jeg vet at etter at jeg har studert vil jeg jobbe i u-land, f.eks med å bygge hus eller hjelpe til på andre måter. Det jeg lurer på er hvor kan man se etter slike stillinger? Og er det betalte jobber? Siden jeg bare er 16år vil dette da bli om noen år, men greit å vite i forkant:)) Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende og flott at du tenker på dette. Det kommer du til å få flere ulike muligheter til. 

Aller først skal du begynne på videregående, som du skriver. Så da har du god tid til å sikte deg inn på dette :)

Rent generelt kan du stykke opp slikt arbeid i to ting: frivillig arbeid og betalt arbeid. Og det fins flere muligheter innen begge kategorier.

For frivillig arbeid kan du lese denne artikkelen om frivillig arbeid i utlandet.

For betalt arbeid, er det ofte vanlig at du jobber i en av organisasjonene som hjelper til og utvikler i land som trenger det. Det er mange måter du kan jobbe i disse organisasjonene på, og det er mange ulike oppgaver du kan ha i utlandet. Akkurat hva de betaler for og hvilke stillinger som fins, kan variere. Men en god start er å slå opp ulike hjelpeorganisasjoner, som f.eks Flyktningehjelpen, UNICEF, Røde Kors, lese på nettsidene deres, og kontakte dem og spørre :)

Det er også en fin nettside som heter global.no som samler opp ulike stillinger i slike organisasjoner! Der kan du se litt på hva som fins der ute, og hvilken utdanning/erfaring du eventuelt trenger.

Så vårt tips er å kontakte hjelpeorganisasjonene for å spørre dem hva som trengs og hvilke muligheter du har, og lese på global.no for å se hva som fins nå :)

Lykke til - det er en spennende og viktig drøm du har!

Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning