Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut 1P med 1P-Y?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg ble ferdig med VGS i fjor høst (studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi) og har tenkt å studere videre på universitetet. Har fått tatt opp fagene jeg trenger så drømmestudiet skal være innen rekkevidde. Men det er ett fag jeg også skulle ha tatt opp for å være helt sikker, nemlig 1P. Har prøvd meg på dette tidligere uten noe nevneverdig gode resultat. Jeg har hørt at 1P-Y gir generell studiekompetanse, noe studiet jeg skal studere på universitetet krever (ikke noen spesielle krav utenom det). Er det da mulig for meg å ta 1P-Y istedefor 1P? Forøvrig har jeg fullført 2P med en god karakter så trenger ikke å ta opp dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei det kan du ikke. (1P + 2P) er det samme som (1P-Y + 2P-Y), men de kan ikke kombineres på tvers.

1P (5 timer i uken) + 2P (3 timer i uken) dekker til sammen matematikkravet til generell studiekompetanse (som er P-matte tilsvarende til sammen 8 timer i uken).

1P-Y (3 timer i uken) + 2P-Y (5 timer i uken) er til sammen akkurat samme pensum som 1P + 2P, og dekker også matematikkravet til generell studiekompetanse.

Som du ser er timefordelingen (og dermed pensum) fordelt forskjellig, derfor kan du ikke blande de to. Med 1P-Y (3 timer i uken) og 2P (3 timer i uken) har du ikke nok timer.

Ta gjerne kontakt med den som er vitnemålsansvarlig på den gamle skolen din om noe er uklart.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning