Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg velge studiespesialisering eller yrkesfag?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig usikker på hva jeg vil bli og hvilken videregående skole jeg skal søke på. De to det står mellom er studiespesialisering og helse og oppvekst. Yrket jeg har tenkt en stund på er sykepleier, men er fortsatt veldig usikker. Snittet mitt ligger på 5. Jeg har alltid likt skolen og jobber alltid veldig mye med skolearbeidet. Jeg liker også best de teoretiske fagene. Hva burde jeg søke på med tanke på karakterer, for å oppnå et så bra vitnemål som mulig. (Hvis jeg skal søke på helse og oppvekst må jeg ta påbygg for at jeg kan oppnå det yrke jeg ønsker).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette, og du har jo en spennende tid foran deg med et spennende valg :)

Det er ikke så lett for oss å si hva som er best for deg, så vi anbefaler jo at du snakker godt med lærer, rådgiver, familie og venner om dette! 

Det vi uansett tror, er at målet ditt om å sykepleier er fint innen rekkevidde uansett hva du velger av dette. For å bli sykepleier trenger du generell studiekompetanse, som du vet. Og du skriver at du trives godt med skolen nå, og de teoretiske fagene. Sånn sett høres det jo ut som at studiespesialisering kan passe fint! Da har du på en måte fagene du trenger for studiespesialisering spredt jevnt utover de tre årene dine, og dette er nok det som minner mest om skole slik du kjenner det nå.

Å ta helse kan også være en fin vei å gå! Da må du ta påbygg til generell studiekompetanse, som du vet. Og for noen så kan dette være et ganske tøft år med mye å lese. Da skal du på en måte "ta igjen" de fagene du ikke har hatt på studiespesialisering. Men det kan hende at denne linjen er mest spennende for deg - det vet vi ikke, vi som ikke kjenner deg :)

Generelt sett er det lurt å ta det du fristes mest til og er mest motivert for! Da er sjansen stor for at du vil være interessert og motivert for fagene, og få så gode karakterer som mulig. 

Vi tror du har gode sjanser til å blu sykepleier, og vi anbefaler at du snakker godt med rådgiver, lærere og familie om dette. Så finner du det ut :)

Vi ønsker deg lykke til - bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning