Hopp til hovedinnholdet

Vil studere i USA, men er redd det er for dyrt.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har studert ett halvår i USA, som jeg nå har avsluttet. Jeg har tenkt å starte på skolen igjen snart og få meg en bachelor grad. Jeg vil tilbake igjen til USA fordi jeg trivdes ganske godt der. Men det å studere i USA kan jo fort koste mer enn utdanning her i Norge. Og siden jeg allerede har brukt masse penger på et halvår i USA som jeg ikke kommer til å få brukt til noe, er jeg usikker på om det er en god ide. Jeg har hørt om flere som har startet på en grad også avsluttet fordi dem forandret mening og heller ville studere noe annet. Derfor lurer jeg på om det er lurt å bruke så mye penger, når jeg allerede har brukt mye penger? Er det normalt at studenter skifter mening underveis og ender opp med å bruke mye mer penger enn nødvendig på grunn at studie skifte? Jeg er bare redd for at jeg ikke skal klare å betale tilbake alt. Hilsen en jente på 20 år som veldig gjerne vil tilbake til USA

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner godt at du tenker på dette, og at du savner USA. Og det høres lurt ut at du tenker på økonomien i dette også. 

Det er jo riktig som du sier at utdanning i USA kan være veldig dyrt. Men dette kommer jo veldig an på utdanningen og hvor mye den koster. Om du vil "bli lei" av utdanningen og ikke fullføre den kommer jo også an på studiet og hvor motivert du er. Men det er nok lurt å tenke at hvis du skal investere en større sum penger, så er det viktig at du er motivert og står løpet ut!

Vi har ikke tall på hvor mange som eventuelt avbryter en utdanning. Men vi tenker at du bør lese ANSA sine sider om USA, og kontakte dem med spørsmålene dine også! Der står det mye nyttig om å studere i USA og hva du kan forvente deg. Du vil også se en oversikt over ulike stipender du kan søke i USA:

Et studieopphold i USA kan koste deg en del mer enn om du skulle studert på et offentlig universitet her i Norge, og det er nok viktig å tenke på at du risikerer å komme hjem med et stort studielån. Dette er penger som skal betales tilbake igjen en gang, og det er jo opp til deg å vurdere om det er verdt det. Det kan jo også være forskjeller på utdanning - noen utdanninger kan du få mye økonomisk igjen for ved å få en godt betalt jobb, andre kan det hende du får mindre igjen for. Det er uansett viktig at du gjør god research på forhånd, slik at du vet hva du kan forvente deg, og ikke får noen overraskelser.

Uansett vil du også jo kunne få lån, stipend og støtte av Lånekassen til dette. Så vi tenker at du bør sette deg godt inn i hva du kan få.

Alt i alt kan vi ikke gjøre vurderingen for deg, men vi skjønner godt at du vil tilbake. Hvor dyrt det blir kommer jo an på hvordan utdanning du søker deg inn på, og hva du føler du har råd til. Vi tenker at du bør kontakte ANSA, og snakke godt med foreldre eller andre som kan gi deg økonomiske råd. Det er viktig at du får et studielån du føler du kan betale tilbake på sikt. 

Vi ønsker deg veldig lykke til, og er sikre på at du får dratt tilbake til USA, enten på den ene eller andre måten :) Lykke til, og bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning