Hopp til hovedinnholdet

Skal bytte skole, har jeg lik mulighet som de andre til å komme inn?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går vg1 studiespes og til høsten skal jeg begynne på vg2. Jeg har søkt meg til en annen skole for neste skoleår (ca 1100 elever) og jeg har derfor noen spm ang. programfag. (samfunnsfag og økonomi) -Vil jeg ha like stor mulighet for å få de programfagene jeg vil, hvis jeg kommer inn på den aktuelle skolen eller har etablerte elever fortrinnsrett på programfagene? -Får jeg bedre sjanse til å komme inn på de programfagene jeg vil hvis jeg sender inn skjema på forhånd til den aktuelle skolen? -Er det mulig at noen av programfag-klassene kan bli fulle slik at skolen dermed tvinger meg til å velge andre fag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Nå vet ikke jeg hvor du bor, men det er forskjellige regler på inntak avhengig av hvilke fylke du bor i. I noen fylker er det slik at du kommer inn på den skolen som er nærmest der du bor. I andre fylker kan du bestemme hvilke skole du skal gå på.
 
Hvis du har ungdomsrett og har rett på å gå på den skolen du har søkt på, vil det være karakterene fra vg1 som vil være avgjørende om du kommer inn på vg2. Da vil du ha lik rett som de andre som går der fra før. Når du søker videregående skole, kan det være lurt å sette opp flere skoler og ikke bare en skole hvis man ønsker seg til et utdanningsprogram.
 
Hvis du fortsatt er usikker, kan du også ringe inntakskontoret i den fylkeskommunen du bor i.
 
 
Rådgiver for videregående skole

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Redd for å ikke komme inn på videregående

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvor høyt karaktersnitt må du ha for å komme inn på studieønsket ditt? Og hvordan går du fram? Her finner du svarene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning