Hopp til hovedinnholdet

Har man lov til å jobbe som lege i Norge når man ikke snakker norsk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, i starten av 2018 fikk vi beskjed om at min fastlege hadde stukket av (altså at de ikke viste hvor han var eller om han hadde sluttet), til de vet hav som skjer med han så fikk vi da en vikar, denne vikaren snakked da overhodet nesten ikke Norsk og kunne verken lese ordentlig eller skrive ordentlig Norsk. I tillegg til dette så ble jeg tatt blodprøver av pga stoffskiftet. men det jeg har et problem med er det at denne legen ikke tolket mine blodprøver korrekt og ville medisinere meg på egenhånd for noe jeg absolutt ikke har. i tillegg til dette fikk vi meldinger seint på kvelden om at han ville at jeg skulle komme inn å ta de samme prøvene jeg allerede hadde tatt uken før noe jeg syns er rart. i tillegg til dette har han skrevet mange legererklæringer til min skole som har vært helt uforståelige (fordi han ikke kan lese/skrive/forstå eller snakke ordentlig norsk), han tok heller ikke blodtrykk av meg. så spørsmålet mitt er da om han egentlig har lov til å jobbe som lege i Norge?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Ut fra det du skriver forstår jeg at du ikke stoler på vikaren til fastlegen din. Du mener vedkommende ikke tolker prøvesvar riktig og at han ikke vet hva han driver med da han sender meldinger og ber deg ta prøver på nytt og skriver uforståelige legeattester. 

For å få autorisasjon som lege i norge er det mange krav som må oppfylles. Disse kan du lese om her.  Videre har kommunene forskrifter de må følge når det gjelder fastleger. Det kan du lese om her. 

Når du har fått en vikarlege for fastlegen din, kan du stole på at legen har de kunnskaper som kreves. 

Språkproblemer kan være en utfordring når det gjelder utenlandske leger. Isteden for å bli sint på legen og tenke at legen ikke kan jobben sin, kan du si at du ikke forstår det som står i legeerklæringen, og be om at det blir skrevet på nytt.

Ellers synes jeg du skal stole på vurderingene til legen. Om du har tatt stofffskifteprøver, er det ikke bare legen som vurderer svarene. Når prøveresultatene kommer fra laboratoriet, er det allerede markert hvilke prøver som er innenfor eller utenfor referanseområdet. Så er det legens jobb å vurdere om aviket er så stort at det er nødvendig med medisinering. 

Blodprøvesvar kan endre seg, så det at legen din sendte deg en sms og ba deg ta den samme prøven igjen er et tegn på at legen er nøyaktig og ønsker å sikre at du får riktig behandling. Når man tar samme prøve på nytt, vil legen kunne se om verdiene er økende, synkende eller konstante. Tenk at han sitter til sent på kvelden og jobber med dine prøver! Det synes jeg du bør tolke som en lege som tar deg på alvor og virkelig vil hjelpe deg. 

Du står fritt til å velge å følge legens råd og til å eventuelt bytte lege. Ut fra det du skriver ville jeg rådet deg til å gi han en sjanse. Kanskje han faktisk finner ut av noe din fastlege ikke har funnet ut av nettopp fordi han er så nøyaktig?

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning