Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme opp i nynorsk selv om jeg har fritak?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fritak fra nynorsk og kun et skriftlig fag. Til våren skal vi opp i 4 eksamner, Norsk, to skriftlige fag og en muntlig eksamen i et muntlig fag. Jeg har blitt fortalt to forsjellige ting av lærere og rådgivere. At siden jeg kun har to skriftlige fag (norsk hovedmål og rettslære) så får jeg to muntligeksamner og kommer opp i de to skriftlige. Jeg har også blitt fortalt at jeg kommer til å bli trukket opp i nynorsk og må ha eksamen på hovedmål, og kun får en muntlig eksamen. Så hva er sant? Kan jeg komme opp i nynorsk på hovedmål selv om jeg har fritak???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, du kan ikke trekkes ut i sidemål når du er fritatt for vurdering.

Alle fag er avsluttende på vg3, og man kan trekkes ut til eksamen i alle avsluttende fag. Det eneste unntaket er krøppsøving, som ikke er et eksamensfag.

På vg3 Studiespesialisering skal alle elever opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål. Elevene skal også trekkes ut til skriftlig eksamen i to fag, pluss at elevene trekkes ut til én muntlig eller praktisk eller muntlig-praktisk eksamen. Elever med fritak for vurdering med karakter i skriftlig norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. 

Denne kombinasjonen av skriftlige og muntlige eksamener går ikke opp i forhold til alle fagvalgkombinasjoner, for noen betyr det derfor at en skriftlig eksamen må erstattes med en muntlig eksamen. Du kan lese mer om trekkordningen på hjemmesiden til Utdanningsdirektoratet.

Det er læreplanen i det enkelte fag som angir eksamensformen, du finner alle på hjemmesiden til Utdanningsdirektoratet. Her er Rettslære som et eksempel.

Det er den som er eksamensansvarlig på skolen din som kjenner regelverket og de praktiske utfordringene med eksamenstrekket best. Be gjerne om at dere får en gjennomgang av dette i klassen din, det er sikkert flere som lurer på noe av det samme.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp til eksamen - Se videoene

Eksamen (foto: ndla.no)

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Les mer

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning