Hopp til hovedinnholdet

Hvilken linje må jeg gå på videregående, for å utdanne meg til sykepleier (og senere jordmor)? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som går i niende klasse som lurer på hvilken linje jeg må gå på videregående, for å utdanne meg til sykepleier (og senere jordmor)? Har lest at man kan gå studiespesialisering, men finnes det noen andre linjer? Hvis ikke, hva innebærer studiespesialisering? Takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner! 

En jordmor er en sykepleier som har spesialisert seg. Først må du ta en treårig sykepleierutdanning på høgskole/universitet og jobbe i minst ett år, deretter er det mulig å ta en toårig spesialisering som jordmor.

Opptakskravet til sykepleierutdanningen er generell studiekompetanse. Fra neste år vil det være krav om gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i norsk, og gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i matematikk, fra videregående skole. Det er flere måter å oppnå dette på, både på studieforberedende og på yrkesfaglige utdanningsprogram.

Du er slett ikke nødt til å velge Studiespesialisering. Så lenge du får studiekompetanse trenger du ikke noen spesielle fag for å kunne søke på sykepleieutdanning, men du må ha gode nok karakterer for å konkurrerer deg inn. Derfor er det viktig å velge noe du er interessert i på videregående, da er det lettere å gjøre det bra.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning