Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli mekaniker selv om jeg har brukt opp ungdomsretten min?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ferdig med 3 år på media og kommunikasjon, men jeg føler jeg har valgt feil. Vil heller bli mekaniker av noe slag, men har brukt opp ungdomsretten min, så hvordan kan jeg da bli det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta en yrkesutdanning!

Du har helt rett i at alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har gått et fullt løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, uansett om du har bestått eller ikke. Det betyr at du gjerne kan søke om plass i offentlig skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Hvis du ikke har søkt kan du kontakte aktuelle skoler direkte ved skolestart i august, for å sjekke om det er ledige plasser.

Utdanningen for å ta fagbrev innen mekaniske fag er i utgangspunktet fireårig, to år på skole på Teknikk og industriell produksjon og to år som lærling. Fellesfagene har du fra før, de trenger du ikke å ta på nytt. Det kan også være mulig å få godskrevet relevant praksis.

Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du sjekke om det finnes private tilbud. Det kan finnes enkelte private tilbud om opplæring, men det er avhengig av hvor du bor.

Du kan også ta programfagene som privatist, så du blir kvalifisert for å søke læreplass. Som privatist leser du på egen hånd og går kun opp til eksamen. For hvert årstrinn innebærer det en skriftlig eksamen for hvert programfag pluss en praktisk tverrfaglig eksamen. Praksis må også dekkes inn.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje.

Sjekk om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan be om individuell karriereveiledning for å få oversikt over muligheter lokalt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning