Hopp til hovedinnholdet

Overgang fra BUP til DPS

Annet 18 år
 

Spørsmål

God dag. Kjenner dette er et veldig dumt spørsmål, men likevel. Har en del udokumentert fravær fra skolen pga. selvskading (må til lege for å sy/operere klarer ikke sove/lese/gå pga. av smerter i dagene/uken etterpå). Får ikke legeerklæring fordi det er selvskading ("Ta deg sammen"), og fordi jeg ikke er i behandling (ble avsluttet fordi jeg ble 18. Dps avviste henvisningen fra bup. Takler absolutt IKKE å forsøke å begynne ny behandling nå). Hva skjer da? Har mer enn 10% fravær i så å si alle fag, og har mistet motivasjonen til å gjøre noe som helst for skolen, siden det vel uansett ikke blir vurdering. Tør ikke snakke om selvskadingen på skolen siden jeg har veldig dårlig erfaring med det fra ungdomsskolen. Bonusspørsmål: Hva er egentlig kravene for å få fortsette behandling hos bup etter fylte 18 år? (Hva er vitsen med en regel om at en kan fortsette til en blir 23 når alle bare sier "du er 18, du må til dps, slutt å klage"?)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å lese at du føler deg avvist i helsevesenet. Mange unge voksne forteller om at overgangen fra BUP til DPS er vanskelig. Det kan være krevende å bli kjent med en ny hjelper. Samtidig så kan det noen ganger være lurt å bytte hjelper. Kanskje du klarer å bruke det du har lært ved BUP sånn at du klarer å finne ut av noe selv nå? Kanskje du ikke trenger spesialisthjelp mer? 

Kanskje det hjelper å ha en voksen i kommunen å snakke med. Så kan dere sammen snakke litt om det du har lært i behandling ved BUP og hvordan det kan hjelpe deg nå? Helsesøster eller en psykiatrisk sykepleier for eksempel?

Jeg er litt usikker på hvem som får innvilget rett til behandling frem til de er 23 år ved BUP. Jeg tror ikke det finnes en tydelig lov, retningslinje eller annen regel som er helt tydelig og klart sier noe om det du spør om. Jeg tror kanskje ulike BUP avdelinger ikke alltid løser dette på samme måte, og hver enkelt pasient må vurderes for seg. De fleste avsluttes når de er 18 år ved BUP. Men en behandler har ansvar for å sørge for god oppfølging og overgang til andre hjelpere hvis man trenger mer hjelp. Du kan klage til pasientombudet på den avgjørelsen som er tatt angående oppfølging av deg. Det kan være hjelpsomt, og du kan få god forklaring der hvis du ikke kan få omgjort det som er bestemt.

Ta gjerne kontakt med skolehelsetjenesten for å høre om hvilken hjelp som finnes i kommunen. Snakk også med oppfølgingstjenesten til videregående skole og fastlegen din. Oppfølgingstjenesten kan hjelpe deg med å si det som er nødvendig til skolen/lærere. Du kan finne kontaktinformasjon til oppfølgingstjenesten på nettsidene til fylkeskommunen der hvor du går på videregående skole. Kanskje du kan få noe dokumentasjon på fraværet ditt sånn at du får mest mulig bestått. Hvis læreren din har karaktergrunnlag i et fag, så kan det være du får godkjent fag med mye fravær. Hvis du kan legge frem dokumentasjon som tilsier at du har hatt fravær av helsemessige årsaker.

Lykke til videre. Ikke gi deg! Ikke sats bare på at du skal få god hjelp. Det er ikke alltid hjelpeapparatet klarer å gi optimal hjelp og støtte. Se også vedlagte artikler.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning