Hopp til hovedinnholdet

Har høyt fravær og får ikke standpunktkarakter.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er elev på videregående skole vg3, men har fått varsel om at jeg står i fare for å ikke få standpunktkarakterer i to fag. (De har ikke vurderingsgrunnlag på meg siden jeg ha vært mye borte grunnet psykisk sykdom.) Hva bør jeg gjøre? Er det lurt å bare "drite i det" og heller ta disse fagene som privatist (eventuelt hvordan gjør man det, hva koster det osv..) eller bør jeg heller satse på å kanskje klare å levere noe vurderbart å få karakter 2 eller 3 og da bestå faget, og så håpe på at jeg ikke kommer opp i eksamen i disse fagene? Eller finnes det kanskje en annen bedre løsning? Uansett hvilket alternativ det blir; hvordan blir det da med ungdomsrett og lånekassen? Er det ikke noe max grense eller noe sånt for hvor mye og hvor lenge man kan få stipend? (Jeg ligger forresten "et år bakpå" etter at jeg byttet over til en annen linje etter vg1 og da måtte gå alle tre årene på nytt igjen på den nye linja. Altså jeg er på mitt fjerde år nå egentlig. Hvis det har noe å si.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 


I forhold til Lånekassen så vil du kunne motta støtte etter reglene for videregående opplæring så lenge du har ungdomsrett. Når du ikke lengre har ungdomrett, så vil du fortsatt kunne søke om støtte, men du vil da få lån etter reglene for høyere og annen utdanning.

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no 

For å få karakter i fag, må du ikke ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i faget. I tillegg må faglærer ha vurderingsgrunnlag på deg.
Hvis du klarer å få dokumentert noe av fraværet ditt hos lege, kan det hende at du kan få karakterer. Dette må du spørre faglæreren din om.Hvis faglærer mangler vurderingsgrunnlag på deg, kan du spørre om du kan få nye muligheter til å få vist din kompetanse.
Hvis man står i alle fag og får et fullverdig vitnemål, vil man kunne få førstegangsvitnemål.Det er laverer karaktersnitt for de som har førstegangsvitnemål på høyskoler og universitet enn de som er ordinærsøkere.Førstegangsvitnemålet varer til du er 21 år.Du kan sjekke med skolen din om du får førstegangsvitnemål.
Du kan også ta fagene som privatist. Det koster litt over 1000 kroner pr.fag.Du kan melde deg opp på privatistweb.no. Det er to oppmeldinger, en før 15/9 og den andre 1/2.Dette avhenger av  når du ønsker å ta eksamen.
 
Hilsen rådgiver for videregående skole

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning