Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om barne- og ungdomsarbeider

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, om ett år skal jeg ta fagprøve i barnehagen jeg er lærling i. Men jeg lurer på noe, blir jeg fagarbeider eller barne og ungdomsarbeider? eller er det det samme, isåfall hva er forskjellen? Også lurer jeg på, kan jeg da jobbe med barn og ungdom 0-18 år? Var det ikke sånn at hvis man skulle jobbe 5-7 klasse og ungdomskolen og videregående måtte man ha minst 4 i norsk og matte osv egentlig? jeg har ikke det. Og jeg vil ikke jobbe i barnehage i fremtiden, så jeg vet ikke om jeg skal finne en annen jobb innen barn og ungdom eller om jeg burde ta påbygg?.. tror jeg vil ta påbygg sånn at hvis jeg vil endre jobb isåfall senere i livet så kan jeg starte på høgskole, man kan vel ikke det uten påbygg? Jeg er veldig usikker på hva jeg vil jobbe med og har vært det i maange mange år nå. For å være ærlig føler jeg ikke at jeg passer til noen "normal" jobb..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Skjønner godt at du lurer. Samtidig høres det ut som at du har spennende tanker og planer for fremtiden, og at du er på et bra sted.

1) 

Det er det samme! Hvis du avlegger fagprøven blir du en fagarbeider, i barne-og ungdomsfaget. Eller du kan kalle deg en barne- og ungdomsarbeider. Men det er ingen forskjell på dette :)

2) 

Ja, du kan jobbe med barn og ungdom mellom 0-18 år. Det du tenker på når du nevner at du må ha 4 i norsk etc. er hvis du søker utdanning som lærer! Da gjelder disse kravene når du skal søke lærerutdanning på universitetet. Men som barne- og ungdomsarbeider er det ikke karakterkrav til norsk og matte :)

3)

Du har helt rett i at hvis du vil endre kurs senere i livet, så er påbygg til generell studiekompetanse en slags nøkkel og et første steg. For å studere på høgskole/universitet må du som har yrkesfag først ta påbygg. Når du tar påbygg får du generell studiekompetanse, og kan søke høyere utdanning. Du har ikke noe dårlig tid på å bestemme deg for dette - du har rett til å ta påbygg når som helst etter at du har avlagt fagprøven. Så dette er rett og slett en mulighet du har til å få generell studiekompetanse, og studere på høgskole/universitet :) 

For oss høres det ut som at du har normale tanker om fremtiden og hva du vil bli, og du har mange muligheter fremover. Du kan både jobbe som barne- og ungdomsarbeider, og ta påbygg og en høyere utdanning hvis du vil det senere. 

Snakk gjerne med en lærer eller rådgiver på skolen din om dette også! Og still oss gjerne spørsmål igjen. Vi ønsker deg lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva bestemmer ditt utdanningsvalg?

Når du skal søke deg på videregående skole eller et studie på høyere utdanning, hva gjør at du velger det du gjør?

Gå til vote

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning