Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme inn på studier enda jeg ikke har veldig gode karakterer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Er man garantert å komme inn på ett høyere studium dersom man søker flere? Og hva gjør jeg dersom jeg er under poengrensen/har ikke verdens beste karakterer/ligger middels? Er det slik at jeg kan risikere å ikke komme inn på noe som helst fordi karakterene ikke er verdens beste? Og hva kan jeg gjøre med det? Dersom det å ta opp igjen alle fag vil ta tid og mest sannsynligvis ikke gi meg bedre karakterer, fordi jeg gjør allerede mitt beste nå på vgs men oppnår ikke helt det jeg vil innenfor resultater og karakter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du er ikke garantert studieplass i høyere utdanning. Når det kommer til poenggrenser så er det ikke alle studier hvor det vil bli poenggrenser. Om du går til Studieoversikten på våre nettsider vil du se det står "alle" på en del studier. Det betyr at alle som kvalifiserte i fjor fikk tilbud om plass. Samtidig er det andre studier igjen som har veldig høye poenggrenser. For å ha en god mulighet til å få studieplass kan det være lurt å også søke studier med lave poenggrenser eller hvor alle kvalifiserte søkere kom inn i fjor. Husk allikevel å prioritere det du helst ønsker å studere øverst med tanke på at om du får tilbud om plass på et studium vil det du har lavere ned på listen din falle bort.

 

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søknadsfrist videregående og høyere utdanning

søknadsfrist utdanning

Her er en oversikt over de viktigste tidsfristene du må få med deg om du søker videregående eller høyere utdanning i år.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning