Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg komme inn på juss?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente som går i 10. Klasse, som snart skal begynne på videregående. Men det er en ting jeg lurer og tenker mye på. Jeg har hele livet ønsket å studere jus når jeg blir eldre, og vil gå på UiO. Det høyeste snittet jeg har hatt er 5,4 men i år får jeg mest sannsynlig 5,1 eller 5,2(hvis jeg er heldig). Jeg er litt stresset, fordi jeg trenger å vite at jeg kan klare å komme inn på jusstudiet. Jeg lurer veldig på hvilket snitt man må ha for å komme inn dit, og om dere har noen råd til hva jeg kan gjøre framover for å følge drømmene mine. Hilsen jente som er litt redd for framtiden sin.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du tenker på dette, og høres ut som spennende planer du har. 

Vi skjønner godt hvis du bekymrer deg for dette, men tenker først og fremst at det kan være fint for deg å puste litt. Du har kjempegode karakterer foreløpig, og du har i tillegg tre hele år på videregående foran deg, med mange fag og mange karakterer. Så det er tidlig å være bekymret for dette - du har først og fremst mange spennende år foran deg, med mange fag. Det er også i Vg3 at du får ha de fleste fagene som vil telle for et inntak til juss-studiet. 

Du kan se en oversikt over utdanningene her på utdanning.no. For å bli jurist kan det være best å komme inn på master i rettsvitenskap, og du vil se at snittet i fjor var mellom 51,4 og 54,2.

Du kan lese denne artikkelen for å se hvordan du regner ut poengene dine, når tiden nærmer seg. Fortsetter du å få så gode karakterer, så vil du nok ha gode sjanser på å kunne komme inn. Og selv hvis du skulle fått dårligere karakterer, er det mange måter du kan jobbe med å forbedre vitnemålet ditt på og komme inn etterhvert. 

Så vi tenker at det høres ut som du er på god vei - du får flotte karakterer, og du har funnet noe du er interessert i. Din jobb nå er å få noen flotte, lærerike år på videregående, hvor du møter spennende mennesker og jobber godt med skolen. Så tenker vi at du bør ha store muligheter etterhvert. 

Vi ønsker deg lykke til, og legger ved noen relevante artikler under svaret. Bare spør oss igjen :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning