Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta påbygg etter design og håndverk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg skal på desaing og håndverk til høst og føste året skal jeg ha desaing og håndverk ,andre året skal jeg ha baren og ungdoms arbeider men spørsmålt er når jeg er ferdig med desaing og håndverk og hele det tingen og ha fått fagbrev, så kan jeg ta påbygg servis da ?.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Spennende planer du har. Ja, når du har fått fagbrev i hvilket som helst yrkesfag, så har du rett til å ta det som heter påbygg til generell studiekompetanse når som helst etterpå. 

Så du vil altså få muligheten til å ta påbygg, som tar ett år, hvor du tar fag du mangler for å få generell studiekompetanse. Etter påbygg så vil du få få generell studiekompetanse og søke høyere utdanning på høgskoler eller universitet. Så dette er en mulighet du har. Du kan også velge påbygg i stedet for fagbrev, ved å ta hele VG3 som påbygg. 

Du skriver at du først skal ta design og håndverk, så ta barne- og ungdom, og så design og håndverk igjen. Nå kjenner vi ikke situasjonen din, og vet ikke om du har snakket med rådgiver eller ikke, men vi vil bare si at det vanligvis ikke er mulig å bytte mellom utdanningsprogrammer på denne måten. Men det var ikke dette du spurte om - snakk med rådgiveren på skolen din hvis du vil vite mer om dette, eller spør oss igjen :)

Det korte svaret er at ja, du har rett til å ta påbygg til generell studiekompetanse. Du skriver "påbygg servis", og vi ble litt usikre på hva du mente. Hvis du mente påbygg til generell studiekompetanse, så er svaret ja. hvis du mente at du kunne "bygge på" og ta et år med service og samferdsel, så er svaret nei, for du har brukt opp retten din til videregående skole etter fullført fagbrev. Men vi tror du mente det første, bare spør oss igjen hvis du mente noe annet :)

Vi ønsker deg veldig lykke til, og bare spør oss igjen! Snakk også med rådgiver på skolen din, da kan du få mye god info!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning