Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut fag?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på om jeg kunne bytte ut fag jeg har på vitnemålet? På vg3 fikk jeg stryk i kjemi 2, da var planen å ta privatisteksamen. I høst og vår hadde jeg privatisteksamen, men jeg fikk stryk begge gangene. Jeg har spurt mye om hjelp og fikk høre at man kunne melde seg inn som delkurselev på videregående skoler. Jeg fikk høre at jeg kunne studere kjemi 2 om igjen, men jeg tror jeg heller vil studere andre fag jeg ikke har hatt før. Jeg har interesse for å studere Biologi, men problemet bak det er at jeg må ha minst 2 fordypninger innen samme programområde for å få vitnemål. For å løse det problemet tenkte jeg om det var mulig å studere Biologi 1 og Biologi 2 og bytte det ut med Kjemi 1 og Kjemi 2? De andre fagene jeg har studert er: Matematikk (S1 og S2), Fysikk 1 og Informasjonsteknologi 1.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Generelt kan vi si at det er riktig at du på Studiespesialisering må ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål med generell studiekompetanse. Resten kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Det kan derfor være mulig å bytte ut Kjemi 1 og 2 med Biologi 1 og 2, fordi du vil få realfaglig fordypning i S-matte og i Biologi. Et annet alternativ er å ta enten Fysikk 2 eller IT 2. Dette er imidlertid et vitnemålsteknisk spørsmål hvor andre forhold kan spille inn. Du må derfor snakke med den som er vitnemålsansvarlig på din gamle skole for å få et sikkert svar. Det er din gamle skole som eventuelt lager et nytt vitnemål til deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning