Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag får jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 16 år som begynner på vidregående til høsten, studiespesialisering som linje. Vi har fått for lite informasjon på skolen, og lærerne hos meg vet ikke så mye selv, så jeg spør her i håp om å få svar på mine spørsmål. Jeg lurer på om det har seg slik at man er ferdig med engelsk etter første året, altså at man ikke skal ha det i verken 2 eller 3. året, og at karakteren du får i engelsk vg1 er den du går ut av vgs med? Jeg lurer også på hvordan fagene ser ut for meg, alle tre årene? Har hørt at man i tillegg til engelsk også er ferdig med matte etter 2 året. Er det flere fag man blir ferdig med tidlig, og hva gjør jeg da 3. året, hvis jeg verken skal ha engelsk eller matte? Et siste spørsmål; når søker man må vanligvis elevstipend? Sånn vanlig stipend som de fleste får rundt 1000 kroner i året av. Er det noe man må søke om eller får man det automatisk? Dette ble litt rotete, beklager for det. Håper jeg kan få svar på spørsmålene jeg lurer på :) Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så synd at du får lite informasjon på skolen din.

På Studiespesialisering skal du ha to typer fag, fellesfag og programfag.

Fellesfagene er obligatoriske, det betyr at alle må ha dem. Dette er fag som norsk, engelsk, matte osv. På vg1 Studiespesialisering skal du kun ha fellesfag, og mange av dem er avsluttende da, det vil si at karakteren kommer på vitnemålet etter vg3. Engelsk er et av dem.

På vg2 og vg3 skal du ha noen fellesfag, men i tillegg skal du velge programfag. Du skal velge tre programfag + matematikk på vg2, og tre programfag på vg3. Blant alle programfagene du velger må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål med generell studiekompetanse. Resten av programfagene kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Du kan søke om utstyrsstipend når du har fått tilbud om skoleplass, og har takket ja til denne.

Du kommer til å få mye informasjon om dette etter at du har begynt på videregående skole.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning