Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lege hvis jeg går helse- og oppvekstfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, skal begynne på videregående til høsten. Jeg har valgt å gå linjen helse og oppvekst, lurte på er det da ingen muligheter til å bli lege hvis jeg velger denne linjen? Er det sånn at man kan ta opp fag etter videregående sånn at jeg kan studere lege? hvis jeg har litt for lite snitt til å komme inn på lege studie, har man da mistet alle sine muligheter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. 

Du kan lese om å studere medisin for å bli lege her på utdanning.no.

Det er riktig at det er spesielle krav for å komme inn. Du må ha både generell studiekompetanse og riktige realfag (i tillegg til veldig gode karakterer). Du må ha:

- generell studiekompetanse
- matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
- fysikk 1
- kjemi 1 og 2

Dette er ganske mange realfag, og du vil nok ikke få tatt alle på helsefag. Du kan snakke med skolen din og høre om du kan få muligheten til å få tatt noen av dem, det kan hende - men avhenger helt av mulighetene på skolen din. Alternativet er å ta disse fagene selv som privatist ved siden av skolen. Men vær forberedt på at det blir mye jobb.

Det er en forskjell på om du søker studiet med førstegangsvitnemål eller ikke. Du kan lese mer om forskjellen i denne artikkelen.

Kort fortalt må du få tatt alle realfagene i løpet av den ordinære skolegangen din for å få førstegangsvitnemål. Dette kan bli tøft å få til, men ikke umulig. Hvis du ikke gjør det, kan du søke i ordinær kvote og ta realfagene senere etter skolegangen din, i tillegg til å ta opp og forbedre eventuelle fag, få tilleggspoeng og alderspoeng etc. Les mer om hvordan du regner ut poeng i denne artikkelen. 

Dette er litt komplisert, så vi anbefaler at du avtaler en time med rådgiver og får så mye informasjon som mulig, det kan hjelpe :)

Du har alltid mulighet til å ta opp fag etter videregående, så hvis du virkelig vil bli lege, er det en mulig vei å gå. Men hvis du har for lavt snitt til å komme inn på medisinstudiet, så har du ikke flere muligheter til å bli utdannet lege i Norge, det stemmer. Du må komme inn på medisinstudiet for å kunne studere medisin og bli lege i Norge. Det eneste unntaket er at du kan studere medisin i utlandet, som ofte har litt andre kriterier for å søke. Du kan lese mer på sidene til ANSA om medisinutdanning i utlandet. 

Så, dette er altså litt komplisert. Det er ikke umulig å bli lege, men kommer til å bli en lang vei. Så derfor anbefaler vi at du snakker med rådgiver så fort som mulig, så får du høre mer om hvilke muligheter du har til dette, og se hva som er best for deg :)

Veldig lykke til, bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning