Hopp til hovedinnholdet

Hva er det laveste snittet du må ha for å komme inn på medisin?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å studere meddesin etter VGs, så jeg lurte på hvilken linje jeg bør velge på VGs, og hva det laveste snitte du kan ha for å komme inn på meddesinskole. (Har foresten lest en plass at det er lurt med studiekompetanse, men jeg lurer på om det også er en annen linje jg kan velg. )

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har. 

Vi anbefaler at du leser om yrket lege her på utdanning.no, og leser denne artikkelen vi har skrevet om å studere medisin. Der står det mye bra informasjon.

Ja, du trenger generell studiekompetanse, og i tillegg trenger du å ta en god del realfag for å kunne søke medisin! Disse realfagene får du ikke tatt på vanlige linjer, så den klart tryggeste linjen å velge er studiespesialisering med realfag. Der er du garantert å få tatt de realfagene du trenger. 

Hvis du skulle gått på en annen linje enn dette, må du spørre skolen din om muligheten til å få tatt realfagene du trenger likevel, og eventuelt ta dem ved siden av som privatist, som kan være ganske tøft. Så derfor anbefales det veldig å søke seg inn på studiespesialisering med realfag hvis du vil studere medisin. 

Det varierer litt hva som er minste karaktersnitt for å komme inn på medisin, men dette er kanskje det vanligste studiet å komme inn på i Norge, så det er alltid høyt snitt. For å komme inn i fjor var den laveste summen 58,5 med førstegangsvitnemål, og 66,1 i ordinær kvote. Du kan lese mer om hvordan du regner ut karakterene dine i denne artikkelen.

Et alternativ er å studere medisin i utlandet, der kan det være litt andre krav for å komme inn på studiet. Les gjerne på ANSA sine sider om medisinutdanning i utlandet.

Snakk også gjerne med rådgiver på skolen din, da kan du få god informasjon! Vi ønsker deg veldig lykke til, bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning