Hopp til hovedinnholdet

Vil standpunktkarakter og/eller eksamenkarakter stå på vitnemålet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Hva gjør man hvis man har en 4’er i standpunkt og får for eksempel en 6’er på eksamen? Kan man fjerne standpunkten og beholde 6’eren? Hvis ikke det går, er det ikke sånn at når du tar fag opp som privatist så forbedrer du kun eksamenskarakteren? Men sånn sett. Er det sånn at du må ta eksamen om igjen når du får en sekser til vanlig ordinær eksamen for at ikke standpunktkarakteren skal ødelegge vitnemålet? For eksempel en 6’er også ta eksamen igjen å få en sekser og da går standpunkten bort? Gjelder dette hvis man har en sekser på vanlig eksamen og får en 3’er? Får man beholde 6’eren på privatisteksamen da, og man fjerner standpunkten? Eller hvordan blir det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
På ditt første spørsmål er svaret at man ikke kan fjerne standpunkt og beholde bare eksamenskarakteren.Begge deler vil stå på vitnemålet ditt.
Hvis du avlegger ny eksamen som privatist, vil den nye karakteren du får erstatte både standpunkt- og eksamenskarakteren. Du kan imidlertid velge å ikke bruke den nye karakteren, dersom dette fører til at totalsnittet ditt blir dårligere.
Vil bare minne deg på at hvis du forbedrer karakterer etter du er ferdig med videregående skole, vil du bli en ordinær søker til høyskole og universitet. Snittet for å komme inn som ordinær søker er som oftest en god del høyere enn om du bruker førstegangsvitnemålet ditt.Se samordnaopptak.no
 
Rådgiver for videregående skole

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Forbered deg til eksamen med tidligere eksamensoppgaver

Gutt sitter på pult foran notisblokk og pc (foto: colourbox.com)

Visste du at du har tilgang til tidligere skriftlige eksamensoppgaver? Det kan være svært nyttig å jobbe med disse som forberedelse til eksamen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning