Hopp til hovedinnholdet

Får jeg realfagspoeng?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har tenkt til å ta realfagene som privatist, da jeg tidligere har gått yrkesfag. Skal gå påbygg til høsten, men der har dem ikke et tilbud om å kunne ta disse på skolen. Jeg skal ta fagene: R1 matematikk Fysikk 1 Kjemi 1 og 2 Det jeg lurer på er: Jeg har hørt det er noe som heter realfagspoeng. Når jeg søker det opp på nettet, finner jeg en tabell der fagene jeg skal ta står under "fag tatt i kunnskapsløftet". Men når jeg tar disse som privatist, tar jeg dem da i kunnskapsløftet? Jeg ser det står "Realfag som du har tatt i høyere utdanning, fagskoler, forkurs eller annet sted, får du ikke realfagspoeng for, selv om det kan dekke spesielle opptakskrav.". Men der står det ikke noe om privatist? Hadde vært veldig kjekt med 2 ekstra studiepoeng! Mvh Ei som snart skal studere ernæring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så flott at du har utdanningsplaner!

Det er riktig at du ikke kan regne med å få ta realfag på påbygging. Det er mange som velger å ta dem i etterkant som privatist. Du kan forberede deg på egen hånd eller du kan kjøpe opplæring gjennom private tilbud, uansett så går du opp til eksamen for å få karakter i faget.

Det er riktig at fagene du nevner gir realfagspoeng.

Med Kunnskapsløftet menes den siste skolereformen, som ble innført fra 2006. På Samordna opptak blir betegnelsen brukt for å skille fag tatt i dagens skolereform fra tidligere reformer (f.eks. Reform 94). Alle eksamener du tar som elev eller som privatist i dag vil derfor være i Kunnskapsløftet.

Håper det var oppklarende.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning