Hopp til hovedinnholdet

Vil studere i utlandet, er ikke norsk statsborger.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har bodd og gått på skole i Norge i 6 år og har permanent oppholdstillatelse. Etter vgs vil jeg studere i utlandet, men fant ut at jeg ikke har rett til støtte fra Lånekassen siden jeg ikke har norsk statsborgerskap. Men jeg har prøvd å lese meg opp litt i loven osv.. og det er tydeligvis unntak hvis jeg har gått på skole i Norge i så så mange år, eller om jeg kom til Norge pga min fars arbeidsinnvandring. Litt usikker på det, er det noe sjans for at jeg får støtte fra Lånekassen? Vet ikke om jeg rekker å søke om norsk statsborgerskap.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hovedregelen er er at for å få støtte til utdanning i utlandet, så må man være norsk statsborger, men som du nevner så finnes det en rekke unntak. Dersom din far har opphold på grunn av arbeid, eller du har studert i Norge tidligere, så kan du ha rett til støtte på grunn av det. Du kan lese mer om det på Lånekassen sine hjemmesider.  Dersom du er usikker (det er jo et litt komplisert regelverk), så kan du også sende inn spørsmål i fra postkassen din på Dine sider.


Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning