Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker studere og flytte til byen

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg skal studere til høsten og må da flytte for jeg vil studere i Oslo. Dette liker ikke familien min, jeg har fikset alt med flytting har fått bolig men det eneste er om jeg kommer inn på skolen og det får man ikke svar på før juli. Jeg skal ikke flytte før jeg har fått svar men er bare sykt redd over hvordan jeg skal fortelle foreldrene mine det. De stoler ikke på meg og sier at jeg kommer til å streve fordi jeg ikke har nok penger og jeg er aleine. Det med penge er sant det er veldig vanskelig men jeg vil studere for å komme meg litt vekk fra de ikke frekt ment men de er for mye av og til og jeg vil ha en utdanning selvfølgelig. Men foreldrene kan ikke forby meg men jeg vet jeg kommer til å slite og er ikke gøy da at foreldrene dine ikke har tillit eller støtter deg i en slik situasjon. Jeg er redd for veldig mye men samtidig liker jeg tanken av at jeg får bo aleine og studere, men jeg er redd for at ingen vil være med meg at jeg ender opp aleine. Er veldig forvirret.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du skriver til oss når du er forvirret som du skriver. Det å skulle ta det steget du er i ferd med å gjøre , å studere i en annen by, er et stort steg som innebærer at det settes igang mye tanker og følelser i deg. Det er helt naturlig og jeg tenker det nok neppe finnes en student som ikke har kjent seg litt nervøs før de starter. Det skrittet du tar er også et skritt mot voksenlivet og  med det følger en frigjøringsprosess fra dine foreldre. Det virker som du har tenkt over at det også kan bli tøft å studere med tanke på økonomi etc. Det at du har tenkt over disse tingene gjør at jeg tenker du er bedre rustet til å møte dem når de dukker opp. Hold fast på den tanken på at du kan like å bo alene. Og selv om det i den sammenheng dukker opp tanker som "blir jeg ensom", "vil jeg trives", så kan du ikke vite helt hvordan det blir før du prøver det. Og det er alltids lov å ombestemme seg. Jeg forstår godt at du ønsker støtte fra dine foreldre. Jeg tror det kan være lurt å ta en samtale med dem om denne prosessen du og de muligens skal igjennom så snart som mulig, slik at dere kan snakke om forventninger, samt du kan si noe om hva du trenger fra dem i denne prosessen. Vær åpen for at de kan få snakke om sine tanker rundt det og, men husk at det er ditt liv og din avgjørelse. Mye mulig får de tillitt og gir deg støtte når de ser at du har det fint på studiet og i byen. Selv om de er skeptiske nå, kan det snu. Lykke til.


Vennlig hilsen fra Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning