Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg skrive bacheloroppgaven alene?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal snart skrive bachelor-oppgave ved Universitetet i Sørøst-Norge og har veldig lyst til å skrive oppgaven alene. Jeg har tidligere veldig dårlige erfaringer med gruppearbeid og gruppeeksamen, ettersom jeg setter så høye mål og ønsker å prestere best mulig, mens de fleste andre på trinnet ikke bryr seg. Da ender det alltid opp med at jeg gjør oppgavene så og si alene, mens de andre får karakteren "gratis". Jeg synes dette er utrolig urettferdig. Jeg forstår at man må venne seg til å jobbe i grupper osv i arbeidslivet, men når det er snakk om en oppgave vi skal skrive på i et halvt år er jeg ikke gira på å miste motivasjon, bli frustrert og ikke minst ha gratispassasjerer. Jeg har snakket med ledelsen og de sa jeg kunne søke om å skrive alene, men at det jeg har nevnt ovenfor ikke er gyldig nok grunn til å få søknaden godkjent. - Kan jeg bli nektet å skrive alene? - Hva er gyldige grunner til å få skrive alene? På forhånd takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du er nok ikke alene om å syns at gruppeoppgaver er utfordrende. Som du skriver er dette også god trening til arbeidslivet, og som regel et bevisst valg fra lærestedets side. 

Vi vet ikke om vi kan gi deg så mange råd, men det er jo bra at du har snakket med ledelsen, og vi tenker du kan ta i mot muligheten de har gitt deg til å søke om å skrive alene. Du kan gjerne lese denne artikkelen om tilrettelegging ved universiteter og høgskoler vi har skrevet.

Vi ville trodd at en "sterkere" grunn til å få skrevet oppgaven alene, ville vært om du f.eks hadde funksjonsnedsettelser som gjorde at det var vanskeligere å møte opp og samarbeide med medstudenter, f.eks. 

Universitets- og høgskoleloven gir styret ved de ulike læringsstedene rett til å bestemme hvilke regler som skal gjelde ved avleggelse av og gjennomføring av eksamener og prøver på de enkelte lærestedene, og vi tror ikke du har noen rett til å få skrevet oppgaven alene. Gruppeoppgaven er den eksamensformen lærestedet har valgt.

Vi syns likevel du kan søke, og være så ærlig og konkret som mulig i søknaden. 

Hvis du skulle få avslag, så tenker vi at det sikkert vil kunne bli frustrerende, men at det kanskje kan hjelpe å tenke at dette er en samarbeids-situasjon du vil komme mye borti i arbeidslivet, hvor det er en slags kunst å få levert noe, selv om ikke alle rundt deg er like motivert. Det er en slags lederegenskap å få oppmuntret og samlet alle idéer til et godt produkt, uavhengig av hvor god du eller de andre er individuelt. 

Og det vil være mange steder i arbeidslivet, og kanskje også senere hvis du velger å studere mer, hvor du vil få god plass til å vise dine individuelle ferdigheter. 

Vi kan ikke si så mye mer eller gi deg så mange råd - men tenker at du kan ha god dialog med ledelsen, og benytte deg av muligheten til å søke. 

Vi ønsker deg lykke til, uansett hvordan utfallet blir! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tilrettelegging på høyskoler og universitet

tastatur rullestol (colourbox.com)

Trenger du ekstra tid på eksamen, hjelpemidler for å få med deg pensum, eller må inngangspartiet til forelesningssalen legges til rette for at du skal komme inn? Her finner du reglene som omhandler studenters rett til tilrettelegging ved høyskoler og universitet.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning