Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det å bli kirurg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hørt at for å kunne bli kirurg må du først ha fullført legestudiet som varer i 6 år. Etter det kan du ta spesialisering, mens du jobber som lege til å bli kirurg. Jeg søkte litt og fant generell kirurgi. Det er ikke fokusert på noe spesielt som for eksempel barnekirurgi. Derfor lurte jeg på hvor lang tid det tar å fullføre bare generell kirurgi, og er du da en kirurg? I tillegg hvor lang tid tar det å utdanne seg som kirurg med legeutdanning fra Norge? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du kan se oversikten over de ulike spesialist-retningene her hos Legeforeningen. Der vil du se at det finnes både barnekirurgi og "generell kirurgi" som retninger å spesialisere deg i.

For å kunne spesialisere deg som kirurg, må altså først bli lege. Dette tar 6 år, som du skriver. Det er også riktig at etter legestudiet så begynner legespesialiseringen - som vil være nye 6,5 år, altså rundt 12,5 år til sammen for å kunne bli kirurg.

Spesialistordningen er felles for alle retninger det første 1,5 året, så vil det være omtrent 5 år hvor du spesialiserer deg som kirurg, mens du jobber som lege. 

Så et godt svar vil være at det tar minimum 12,5 år før du blir kirurg. Men at du vil være ferdig med medisinutdanningen etter 6 år, og at det ikke er 12,5 år på skolebenken - du vil jobbe samtidig som du blir kirurg. 

Lykke til, kontakt gjerne et lærested med medisinutdanning hvis du vil ha ennå mer detaljert svar!  

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning