Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg stryker på tverrfaglig eksamen?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går vg2 data og elektronikk og jeg stryker på tverrfagligeksamen og lurer på hva mulighetene mine for generell studiekompetanse er. Har søkt VG3 påbygg til neste år hvis jeg får skoleplass så er jeg ikke sikker på om jeg får studiekompetanse eller ikke hvis jeg har stryk på tverrfagligeeksamen fra vg2, har denne eksamen så mye å si egentlig, med tanke på at jeg prøver å styre meg vekk fra elektro linja. Hvis jeg stryker på eksamen når jeg kan ta den på nytt til høsten, hva skjer da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å få et vitnemål med generell studiekompetanse basert på tre år på videregående skole (for eksempel to år på yrkefag + påbygg) må alle avsluttende fag fra alle tre år i et løp telle med.

Alle programfag er avsluttende hvert år, det betyr at programfag fra både vg1 og vg2, inkludert YFF, er med, i tillegg til obligatorisk tverrfaglig eksamen på vg2. Alle disse karakterene kommer på vitnemålet til slutt.

Med andre ord, hvis du ikke består tverrfaglig eksamen så vil du ikke få generell studiekompetanse etter vg3 påbygging.

Hvis du stryker på tverrfaglig eksamen nå, vil du får mulighet til å gå opp på nytt som elev ved første anledning, vanligvis til høsten. Snakk med faglærerne dine, så du systematisk kan forberede deg. Husk at det holder å bestå.

Hvis du ikke melder deg opp, ikke møter eller stryker på nytt risikerer du at du må ta programfagene som privatist. Som privatist i programfag må du opp til en skriftlig eksamen i hvert enkelt programfag pluss tverrfaglig eksamen. Et annet alternativ er å gjøre et omvalg og gå et annet vg2.

Vi forstår din bekymring. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette, så du får klarhet i hvilke alternativer du har.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag