Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra på utveksling i ungdomsskolen?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei hvor gammel må man være for å kunne ta et utvekslingsår i utlandet. Kan jeg for eksempel gå 9. klasse i utlandet. Og i så fall, hvor mye må jeg betale. Har dere noen eksempel på ungdomsskoler i utlandet med internasjonal undervisning.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du har lyst til å utveksle :)

Det tidligste det er vanlig å dra på utveksling er Vg2 (andre klasse på videregående) - det fins nemlig ingen felles ordninger eller økonomisk støtte for å dra tidligere enn det. Så det aller vanligste er å dra et år i andre klasse, på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene. Da vil du kunne få støtte av Lånekassen, og hele systemet er lagt opp til at det er da man kan dra. 

Du kan lese alt om å ta et utvekslingsår i Vg2 i denne artikkelen vi har skrevet.

Det som av og til hender, er at skolen din har et venneprogram med skoler fra utlandet, eller lignende. Så det kan du og foreldrene dine spørre skolen din om, om det fins noen muligheter for deg å utveksle i utlandet. Sjansen er kanskje ikke veldig stor, men det er verdt å spørre. Etterhvert kan du jo også vurdere språkreise i sommerferien? 

Så det vil altså være mer komplisert å ta utvekslingsår før Vg2. Du og familien din må i så fall selv ordne alt rundt et slikt opplegg selv. Noe slikt kan i tillegg koste mye penger siden man får ikke stipend fra Lånekassen til utveksling på ungdomsskolen. Derfor må man betale for både bolig, mat, reise, skolemateriell og lommepenger selv. En del skoler i utlandet krever også at man betaler skolepenger for å gå på skolen. Dette kan bli dyrt!

Du må i så fall kontakte ambassaden til landet der du har lyst til å reise. De har informasjon om hvor mye det koster å gå på skole i det landet, hvordan man søker om skoleplass, om du behøver visum og om dette er noe du i det hele tatt kan få, om skolen kan tilby internat der man får bo osv. Ettersom det ikke finnes generelle utvekslingsordninger på ungdomsskolen, er det heller ingen som kan hjelpe deg med det praktiske. Dette gjelder eksempelvis vertsfamilie, finne skoleplass og liknende. Hvis du imidlertid kjenner noen som bor i landet du vil reise til, kan kanskje de hjelpe deg med å sjekke ut priser og muligheter. 

Så - siden det er lagt opp til å dra på utveksling i Vg2, er det da nesten alle drar. Vi tenker at du fortsatt bør høre med skolen din om noen venneordninger eller andre muligheter, og kanskje også vurdere språkreise etterhvert - og uansett snakke godt med foreldrene dine om dette! Så kan dere se hvilke muligheter du har, og hva som er best for deg :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanningsvalg på ungdomsskolen

Blyant

For å gjøre veien fra ungdomsskole til videre karrierevalg litt enklere, og for at du skal være litt mer forberedt, har du et fag som heter utdanningsvalg.

Skrevet av rådgiver på ungdomsskolen, Audun G. Lunde.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning