Hopp til hovedinnholdet

Er det realistisk å studere uten å ta opp lån?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg sliter. Jeg har måtte ta studiespesialisering som privatist pga jeg ikke klarte å fullføre VGs. Først droppet jeg ut og når jeg ville prøve meg på nytt på VGs fikk ikke jeg borteboende stipend så det ville bli umulig for meg å fullføre VGs pga økonomi. (Da jeg bodde med samboer) jeg har regnet ut og ser at jeg vil etter fullført VGs vil ha studiegjeld på 300 000 kr. Jeg vil jobbe noen år og etablere meg. Jeg har fått fastjobb på 33% og mulighetene for at den øker er stor. Jeg har bestemt meg for at hvis jeg skal studere mer på høyskole så skal det være på deltid studie. Er det mulig for meg å studere på deltid og jobbe ved siden å ikke ta opp mer studielån? Eventuelt ta opp kun stipend. Når jeg vil på den tiden forhåpenligvis ha boliglån og barn? Mannen min jobber 100% og tjener rundt 25000 kr i måneden etter skatt. Jeg vet at jeg har mye gjeld i en svært ung alder og vil prøve å ikke måtte ta opp mer studielån Er jeg urealistisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit å høre at du sliter.


Hvorvidt det er realistisk økonomisk er nok dessverre ikke en avgjørelse vi kan ta. Det avhenger helt av utgiftsnivået ditt, hva slags jobber som er tilgjengelige og så videre. 

Dersom du kun søker om stipend i fra Lånekassen, så vil hoveddelen av støtten være omgjøringslånet, det vil si den delen av basisstøtten som kan gjøres om til stipend etter at du har fullført eksamen. Dersom du studerer fulltid, så blir det på kroner 43 300, per undervisningsår. Studerer du deltid, så blir dette beløpet redusert. Dersom dere får barn, så kan du ha rett til forsørgerstipend og foreldrestipend. Du kan lese mer om hvor mye du kan få på Lånekassen sine hjemmesider. 

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Er du økonomisk bevisst?

Økonomi (colourbox.com)

Vil du flytte for deg selv? Vet du nok om hvor mye lånet koster eller hva som skjer med husleien om en i kollektivet flytter? Test deg selv og finn ut om du er klar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning