Hopp til hovedinnholdet

Førstegangsvitnemål

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i VG1, og har valgt programfagene: psykologi 1, historie og filosofi 1 og sosiologi. Jeg skal bygge på med psykologi og historie og filosofi. Må jeg velge et nytt fag igjen på VG3, eller skal jeg bare ha psykologi og historie og filosofi. I tillegg skal jeg ikke ha matte VG3 så må jeg da velge et nytt fag for å erstatte matten? Jeg skulle også spørre om at det er to inntak for høyere utdanning, en for vår og en for høst. Førstegangskvote gjelder for de som nettopp er ferdig med VGS. Men hvis man ikke kommer seg inn på høstinntaket, men kan komme seg inn på vårinntaket gjelder fortsatt førstegangskvote? Og hvis jeg tar opp fag i det halvåret gjelder fortsatt da førstegangskvote for vårinntaket? Når gjelder førstegangskvote og når gjelder ordinær kvote og hvem gjelder det for? Hvis du er ferdig med VGS, men ikke kommer inn på høstinntaket har du et halvt år mellom det, hva gjelder det da for vårinntaket førstegangskvote eller ordinær kvote? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Tommelfingerregelen er at du skal velge tre programfag + matematikk på vg2, og tre programfag på vg3. I tillegg skal du ha de obligatoriske fellesfagene.

Blant alle programfagene du velger må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål med generell studiekompetanse. Resten kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Det er sikkert flere enn deg som lurer på dette. Vi foreslår at du ber kontaktlærer gå gjennom dette med klassen din, når dere er tilbake på skolen i august.

Hvis du får et førstegangsvitnemål når du går ut av vg3, kan du konkurrere i denne kvoten flere ganger, frem til og med det året du fyller 21 år. Det gjelder for inntak både høst og vår.

Det er mulig å forbedre fag etter VGS, men forbedringer vil aldri telle med i kvote for førstegangsvitnemål, kun i ordinær kvote. Du kan lese mer om opptakskvoter på hjemmesiden til Samordna opptak, og i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning