Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få permisjon fra studiet pga førstegangstjeneste?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, har nettopp avsluttet VG3 og lurer på hva mitt neste steg blir. Har søkt meg til UiO og regner med at jeg kommer inn, men til våren 2019 skal jeg i førstegangstjeneste og lurer litt på hvilke muligheter jeg har da. Lurer hovedsakelig på om jeg kan starte skolegangen nå i høst og fullføre ett semester, for så å sette en pause på utdanningen mens jeg er i militæret...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Ja, dette er ikke en uvanlig situasjon, så det fins ordninger som kan løse det. Rent konkret kan du søke om permisjon fra studiet for å ta førstegangstjeneste, eventuelt utsatt studiestart. Dette kan variere litt mellom universitetene og mellom utdanningene, men du kan lese her om permisjon fra utdanningen på UIO.  

Du kan også gå inn på studiet du har søkt og se om du finner informasjon der, eventuelt kontakte studieveileder eller studierådgiver og høre. Men kort fortalt så fins det ordninger for å få permisjon pga førstegangstjeneste, og du skal altså ikke trenge å takke nei til et studie på grunn av det. 

Les linken, og kontakt UIO hvis du trenger. Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ditt første møte med Forsvaret

Mann i militæruniform (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge må fylle ut en egenerklæring så Forsvaret kan plukke ut hvem som skal på sesjon.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Forberedelser og oppmøte til førstegangstjeneste

Førsteganngstjeneste (skjermdump fra forsvaret.no)

Hva bør du pakke, hvordan forbereder man seg, og hvor skal man møte første dagen i Forsvaret? Få svar på alt du lurer på i forbindelse med førstegangstjenesten her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning