Hopp til hovedinnholdet

Vil forbedring av eksamenskarakter også erstatte standpunktkarakter?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har fått 3 som eksamenskarakter i engelsk. Jeg er ikke fornøyd med den og vil ta opp eksamen til høst. Hvordan gjør jeg dette? Men jeg har også fått 5 i standpunkt, noe jeg strevde hardt med. Jeg har hørt at; når man tar opp blir både eksamenskarakter og standpunkt fjernet. Er det sant? Så det står kun en eksamenskarakter på vitnemålet? Når jeg skal søke på universitet vil jo de se at jeg har tatt opp eksamen, er dette på en måte en ulempe? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan ikke bare forbedre eksamenskarakteren i engelsk. Hvis du avlegger ny eksamen, vil den nye karakteren du får erstatte både standpunkt- og eksamenskarakter. Du kan imidlertid velge å ikke bruke den nye karakteren, dersom dette fører til at totalsnittet ditt blir dårligere. Det er totalsnittet som er avgjørende for opptak til høyere utdanning, ikke om fagene er tatt som privatist eller som elev.

Det er viktig å huske på at hvis du skal melde deg i engelsk som privatist, må du ta både skriftlig og muntlig eksamen for å dekke faget. Det betyr at du bør vurdere veldig nøye før du melder deg opp til nye eksamener, da det betyr at du må ha relativt høye karakterer både på skriftlig og muntlig eksamen for å få et høyere snitt enn det du har nå med standpunktkarakter og eksamenskarakter. 


Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning