Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bestemme selv hvor jeg vil bo hvis jeg er over 15 år?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Har jeg Rett til å bestemme selv hvor jeg vil bo hvis jeg er over 15 år og har lyst til å utdanne meg et annet sted en der jeg bor nå? P.S. Jeg har skilte foreldre og pappa har eneretten. Noah

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I følge barneloven har du rett til å bli hørt i saker som gjelder personlige forhold, som for eksempel hvor du skal bo. Dette betyr ikke at du selv kan bestemme uavhengig av dine foreldre. Så lenge due er under 18 er det foreldre som har beslutningsmyndighet på vegne av deg. Du kan da ikke flytte hjemmefra uten din fars samtykke om han har foreldreansvaret for deg alene.

Du sier ikke noe om moren din. Dersom du ønsker å flytte til henne må dine foreldrene dine bli enige eller det må foreligge en dom fra retten.

De eneste som kan flytte deg hjemmefra uten din fars samtykke er barnevernet. Da må du utsettes for alvorlig omsorgssvikt, det er nok ikke tilstrekkelig at du har lyst å flytte for utdanning. Er denne utdanningen noe du kan gjøre senere, etter du er myndig?

Det høres ut som at det er viktig at du snakker med faren din om hvor viktig dette er for deg.Om du synes det er vanskelig eller tenker dere trenger hjelp er det mulig å be om hjelp ved familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke bedre sammen. Er moren din aktuell å flytte til er det lurt å invitere henne også.

Kanskje det er lurt av deg å ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer om de ikke har dratt på ferie ennå. De kan også kontaktes til høsten.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Legger også

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning