Hopp til hovedinnholdet

Kommer karakterene fra realfagskurset på vitnemålet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å studere dataingeniør neste år. Jeg har tatt S1 + S2 = R1, og fysikk 1 i videregående skole. Det betyr at jeg mangler R2, og har derfor valgt å gjøre dette i gjennom realfagskurs på universitetet. Jeg lurer på om disse fagene på realfagskurset (fysikk 1, R1 og R2), kommer på ordinær eller førstegangs vitnemål. Lurer også på hvilken eksamen jeg skal ha. Blir dette 3 eksamener, altså en for R2, R1 og fysikk 1, eller blir det 2 eksamener, altså matematikk samlet og fysikk 1? Må jeg ha alle fagene på realfagskurset, i og med at jeg allerede har utført 2/3 på videregående skole? Og om jeg har alle fagene og tar nye eksamen i de fagene jeg allerede har hatt på videregående, blir dette en ny karakter, eller en replacement for den gamle karakteren jeg fikk på videregående? Har spurt flere rådgivere, men ingen kan svare meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Realfagskurs på høgskole/universitet er utdanning på høyere nivå og kommer ikke på vitnemålet fra videregående skole. Dette dokumenteres med eksamener og eventuelt studiepoeng på høgskolenivå. Dokumentasjon sendes med som et vedlegg når du søker Samordna opptak, og vil på den måten dokumentere at du dekker opptakskravet.

Selv om du har et førstegangsvitnemål fra videregående skole, vil du konkurrere i ordinær kvote når du søker på ingeniørstudier (fordi du tar R2 etter VGS). Hvis du i tillegg søker studier som ikke krever R2, vil du konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål der. Du får realfagspoeng for realfagene du tok på VGS, men ikke for det du tar på realfagskurs.

Samordna opptak vil poengberegne deg på alle måter som er mulig ut fra hva du dokumenterer, og bruke den poengberegningen hvor du kommer best ut.

Når det gjelder organisering av realfagskurset, og om du kan ta deler eller må ta alt, så vil det være forskjellig organisert fra studiested til studiested. For informasjon om det praktiske på ditt kurs bør du finlese hjemmesiden til studiestedet ditt, og eventuelt ta kontakt med dem direkte hvis det er noe du ikke finner svar på der.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning