Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å finne ut hva jeg vil med livet mitt.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Etter vgs så tok jeg fri for å jobbe. Har nå jobbet meg opp en god slum med penger og har faktisk egenkapital. Tingen er den at alle rundt meg forventer så mye av meg og spør hele tiden skal du ikke utdanne deg? Nå har jeg begynt å tenke på utdanning og har søkt studieplass. Greien er at nå sitter jeg her og vet faktisk ikke om det er dette jeg har lyst til en gang. Jeg klarer ikke å finne ut hva jeg vil med livet mitt. Egentlig har jeg allerede kommet vanvittig langt når det kommer til erfaring, jobb etc.. men samtidig så er det en trygghet å ha utdanning. Også synes jeg det er fælt å la alle pengene jeg har spart opp gå til utdanning. Noen ganger ser jeg bare svart når jeg tenker på dette og ønsker bare å forsvinne. Blir så utrolig lei meg av å gå rundt å stresse med dette. Har egentlig ikke 1 spørsmål til dere.. men 1000 som jeg ikke har mulighet til å legge frem. Jeg trenger noen gode råd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20,

Takk for at du skriver inn til oss.

Du opplever mye stress med hvorvidt du skal begynne å studere eller om du skal fortsette å jobbe. Du har hatt et friår etter videregående og du har nå klart å spare opp en del penger på dette året. Du synes du har kommet langt med jobbingen din, samtidig som du har tanker om at utdanning gir trygghet. Etter press fra de rundt deg har du søkt studieplass, samtidig som du kjenner at du ikke helt vet om det er dette du vil. Dilemmaet rundt å jobbe eller studere stresser deg så mye at du blir lei deg og får tanker om at du bare vil forsvinne. Du ønsker deg nå noen råd til hvordan du kan forholde deg til dette. 

Jeg synes det er veldig fint at du har jobbet og fått arbeidserfaring du er stolt over. Det er viktigt å være stolt over det man har klart! Denne arbeidserfaringen er alltid noe du kan ta med deg videre, og som ser fint ut på en CV for en framtidig jobb. 

Det er forståelig at du kjenner stress over å måtte foreta valget mellom studier og jobb. Jeg lurer på om det kan hjelpe å tenke litt annerledes rundt dette valget? Ved for eksempel å tillate seg å studere uten at dette må bety at framtiden din er skrevet i sten av den grunn. Det er mange som studerer som ikke ender opp med å jobbe i med noe relatert til studiet sitt. Du kan også skreddersy studiet ditt med valgfag. Dersom du ønsker å ta en master, kan du også skreddersy dette mot eventuelle andre fagfelt du har fattet en interesse for. Det er også mange som begynner et studie og som finner ut at det ikke er noe for dem, og endrer retning eller som begynner å jobbe igjen. Det er ikke uvanlig, og det er ikke farlig og ikke avgjørende for framtiden din om du velger "feil" studie. Jeg vil anbefale deg å jobbe med å tillate deg å gjøre feil. Alle gjør feil, du også, og det er helt greit og menneskelig. 

Det er heller ikke noe galt i å fortsette og jobbe. Det kan være at du blir mer motivert til å studere på en senere tidspunkt, og det kan være at du ikke ønsker å studere. Mange begynner også å studere på et senere tidspunkt i livet. Det jeg forsøker å skissere for deg er at du har mange muligheter, og at alle vil gi deg noen spennende og viktige erfaringer. 

Noen synes det er nyttig å skrive ned fordeler og ulemper ved de ulike valgene man står overfor, da det kan gi en bedre oversikt. Kan dette være noe for deg? Du kan skrive ned ulemper og fordeler ved å studere og ulemper og fordeler ved å jobbe. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med et karrieresenter sånn at du kan få karriereveiledning. Dette er et gratis tilbud til alle over 19 år, og du kan lese mer om karrierveiledning ved å trykke her og her. Du skriver også at du ikke ønsker å bruke alle de oppsparte pengene dine til studier, og dette tenker jeg ikke at du trenger å gjøre. Snakk med karriereveilederen om dette. Du kan for eksempel sette pengene dine på en BSU-konto som er øremerket boligkjøp dersom dette er aktuelt for deg. Det er sikkert også andre muligheter. Du kan snakke med banken din eller NAV om dette.

Jeg vil råde deg til å snakke med de menneskene rundt deg som stresser deg angående studier. Fortell at du stresser mye med denne beslutningen, og at du heller trenger at familien og vennene dine støtter deg. Dersom du fortsetter å stresse med denne beslutningen, så vil jeg oppmuntre deg til å ta kontakt med helsestasjon for ungdom i din kommune. Du kan også ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Jeg håper at du har fått noen gode råd til hvordan du kan gå fram med dilemmaet ditt. Jeg legger avslutningsvis ved noen aritkler som jeg tror du kan ha nytte av å lese. Jeg ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hjelp til å planlegge karrieren din

Karriereplanleggeren til utdanning.no (skjermdump fra utdanning.no)

På utdanning.no får du hjelp til å planlegge karrieren din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning