Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg velge?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal starte på vidregående om ca. ett år. Jeg er fortsatt veldig usikker på hvilken linje jeg skal velge men tenker foreløpig at det blir Helse og Oppvekst. Jeg vil enten bli sykepleier eller jounalist, men jeg tror jeg trenger mer enn ett år på velge. Jeg vet at jeg kan bli sykepleier uansett med Helse og Oppvekst hvis jeg velger påbygg siste året på vidregående, men gjelds det samme hvis jeg skal bli jounalist? Kan jeg studere journalistikk så lenge jeg får generell studiekompetanse? Hvis jeg tar Helse og oppvekst de første to årene, og så vg3 som påbygg så kan jeg søke på journalist studiet etter det? Eller må jeg da ta studiespes alle tre årene for å så kunne studere journalistikk? Og det siste jeg lurte på er om det er mulig for meg som er norsk, å studere jounalistikk for eksempel i London? Takk for svar.

Besvart 02.07.2018 09:22
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så flott at du har utdanningsplaner! 

Det er riktig at utdanningen for å bli sykepleier er en treårig bachelorutdanning på høgskole/universitet, det samme gjelder utdanningen for å bli journalist.

Opptakskravet til sykepleierutdanningen er generell studiekompetanse. Fra neste år vil det være krav om gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i norsk, og gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i matematikk fra videregående skole.

Opptakskravet til journalistutdanning er også generell studiekompetanse. På OsloMet kreves i tillegg gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i norsk.

Du har helt rett i at du kan oppnå generell studiekompetanse både på studieforberedende og på yrkesfaglige utdanningsprogram.

Begge disse utdanningene er populære studier. Det er karakterene du får som teller, ikke hvilke fag du har tatt. Det viktigste er å velge noe du er interessert i på videregående, da er det lettere å gjøre det bra. Det er du selv som må bestemme hva som er best for deg. Det finnes ikke en fasit som vil gjelde for alle.

Når det gjelder studier i utlandet så anbefaler vi at du bruker ansa.no for å finne informasjon. På norske studiesteder har det også blitt veldig vanlig med utveksling, så det kan være mulig med ett semester eller to i utlandet selv om du studerer i Norge.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning