Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få realfag på påbygg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Eg har planer om og ta fagbrev i helse og oppvekst, etter på skal eg ta påbygg. Men eg har lyst til og ta medisinstudie etter på. Er det mulig og få ta den matten eg trenger med det ene året med påbygg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, dessverre.

Utdanningen for å bli lege er et seksårig profesjonsstudium i medisin. Det er riktig at du fra videregående skole må ha generell studiekompetanse med fordypning i realfag for å være kvalifisert for å søke. De realfagene du trenger er matematikk R1 (eller S1+S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1+2. Realfagene tilbys på utdanningsprogrammet Studiespesialisering.

Poenggrensene varierer noe fra år til år, men vær oppmerksom på at poenggrensene på medisinstudiet alltid er veldig høyt, du trenger toppkarakterer fra VGS.

vg4 påbygging skal du ha fire fag, norsk, historie, naturfag og matematikk 2P-Y. Du vil ikke få tilbud om realfag på Helse- og oppvekst eller på påbygging. Du kan eventuelt velge å ta de realfagene du trenger på egen hånd som privatist, ved siden av læretid og påbygging.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning