Hopp til hovedinnholdet

Jeg angrer på det jeg har søkt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har gjennom den siste måneden begynt å angre veldig mye på mitt valg av Linje i vgs hvor jeg valgte studiespesialisering. Jeg trodde det var det jeg ville men i ettertid har jeg virkelig angret på søknaden min, og søknadsfristen er allerede ute og skolen begynner neste uke. Så jeg lurte på hvilke muligheter jeg har til å få endret både skole og linje, i løpet av denne måneden. Har tenkt å tatt en samtale med rådgiver men vil også gjerne vite om jeg bør vente med det til skoleåret begynner eller om jeg bør gjøre det fortest mulig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så synd at du angrer på det du har søkt.

Du har dessverre ingen rett til å bytte utdanningsprogram etter inntaket. Noen steder er det ikke mulig i det hele tatt, det er litt forskjellige regler fra fylke til fylke.

Andre steder kan det være mulig å få til et bytte etter skolestart, men det forutsetter alltid at det er ledig plass der du ønsker å gå. Jo lenger ut i skoleåret du kommer, jo mindre blir muligheten.

Vi anbefaler at du tar kontakt med den eller de skolene som tilbyr det utdanningsprogrammet du ønsker, og ber om å få bli satt på venteliste. De som har søkt dette utdanningsprogrammet og allerede står på venteliste vil komme foran deg i køen, selv om du har bedre karakterer enn dem.

Uansett er det viktig at du møter opp på det skoletilbudet du har fått, og gjør et forsøk. Kanskje blir det ikke så verst likevel. Ta også kontakt med rådgiver på skolen så raskt som mulig, for å få hjelp til å finne ut om du har andre alternativ.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning