Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ha matematikk for å bli siviløkonom?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, nå er det en uke til skolestart. Jeg skal begynne i tiende klasse, og da kommer det alvoret. Jeg må begynne å tenke hva jeg vil bli og hvilket linje jeg vil ha på VGs. Og da kom jeg på siviløkonom fordi de jobber i bank og tjener godt. Men hvilket matte må man ha? Må jeg gå realfag for å bli det? Og hvilket karakter trenger jeg? Holder det med 5,0?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har, og en spennende tid du har i vente. 

Vi anbefaler at du leser om yrket siviløkonom her på utdanning.no. Og du kan gjerne også lese dette yrkesintervjuet med en siviløkonom.

 

Nå fins det veldig mange ulike utdanninger innen økonomi, og de aller fleste krever bare at du har generell studiekompetanse. Karakterkravene for å komme inn kan også variere veldig, selv om du nok skal ha gode sjanser hvis du får karakter 5 i snitt.

Selv om de fleste studier ikke krever det, er det likevel noen studier, f.eks på Handelshøgskolen, som krever at du har tatt spesiell matematikk (nærmere bestemt at du har tatt enten matematikk R1, eller matematikk S1+S2). Du kan se på denne listen over utdanninger i økonomi. Der det står opptakskrav MATRS, må du ha matematikk. Der det står "generell studiekompetanse", trenger du ikke spesiell matematikk.

Nå har du jo litt tid på å finne ut av og bestemme deg for dette. Og vi foreslår at du tar en prat med rådgiver på skolen din, eventuelt skolen du skal begynne på neste år. 

Kort fortalt er det mange muligheter, og det kommer litt an på hva du vil. Noen utdanninger har krav til matematikk, mange har det ikke, og de har ikke krav om realfag generelt. 

Veldig lykke til! Spør oss gjerne igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning