Hopp til hovedinnholdet

Sliter med å lese og skrive, kan jeg få noe hjelp?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går studiespesialisering med realfag. Begynner i VG 3. Har godekarakterer i pogramfagene. Jeg er norsk. Jeg har alltid slitt med språk og lesing. Testet nylig lesehastigheten min og jeg leser bare 95 ord i minuttet. Leser sakte og har vanskeligheter å huske det jeg leser. Når jeg leser høyt sier læreren at jeg gjetter på ord og endinger. Mange ganger kan eg lese en linje flere ganger. Jeg har de fleste skolebøkene på lydbok. Jeg synes det funker bra. Lurer på om jeghar lesevansker? Kan jeg få lengre tid på eksamen? Kan jeg slippe nynorsk? Er blitt så gammel nå at det er vanskelig for foreldrene mine å hjelpe med lekser. Har had store problem med skriving. Det siste året har det blitt litt bedre. Sliter fortsatt. Vanskelig å skrive selvom jeg vet va som skrives. Mvh en elev som strever

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Forstår at det er vanskelig å lese og skrive og at det kan gi deg ekstra utfordringer.

Når det gjelder utredning for lese og skrivevansker, kan det virke litt rart at ingen lærere har tenkt på det tidligere. Det er PPT som må kobles på og evt. gjøre en utdredning. En lærer bør også si noe om behovet for en utredning.

Ekstra tid på eksamen er noe du kan snakke med kontaktlæreren din om. Det er ikke unaturlig å tenke at du skal ha noe ekstra tid med bakgrunn i de utfordringene du skriver om.

Fritak fra nynorsk er det skolen som må fatte vedtak om og det er klare regler i Opplæringslova, forskrift §3-22, som regulerer dette. Du bør snakke med kontaktlæreren din om muligheten.

Det finnes mange ulike hjelpemidler, det er viktig at du har en god dialog med lærerne dine om de utfordringene du møter og om det er mulig å tilrettelegg ennå bedre for deg, slik at du har en god mulighet til å takle fagene.

En god dialog, der du er åpen om utfordringene dine er viktig for å finne gode løsninger. Du kan ta kontakt med Elev- og lærlingombudet i fylket ditt, hvis du har behov for litt ekstra bistand. Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning