Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg bli helsefagarbeider eller sykepleier?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Til februar skal jeg velge videregående, jeg har lenge tenkt helse og oppvekst for å bli helsefagarbeider, men det er vel kanskje et yrket for kvinner? Og jeg har lest at fagbrevet er meningsløst. Stemmer det? Men derfor har jeg heller tenkt sykepleie, men jeg tar bare 3,9 snitt. Kan jeg komme inn? Men er det best å gå realfag og deretter sykepleie eller helse og oppvekst deretter et år med sp, og deretter sykepleie? Og tjener helsefagarbeidere veldig mye dårligere enn sykepleiere? Og kan det være jobbmuligheter for helsefagarbeidere i framtiden? Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! 

De er gode, og svarene på dem stikker nok litt dypere enn hva vi kan gi eller har oversikt over, men vi skal svare så godt vi kan :)

Er helsefagarbeider et yrke for kvinner?

Nei, det er ikke riktig å si. Det er nok en stor overvekt kvinner i yrket - på utdanning.no sin oversikt så oppgir de at det er 88% kvinner og 12% menn. Men det betyr ikke at ikke yrket passer for menn. Tvert i mot trengs det mange menn i disse yrkene, og det kan være ulike grunner til at flere kvinner søker yrket, det betyr ikke at selve yrket ikke passer for menn! 

Denne kjønnsbalansen går igjen i flere yrker i helsesektoren, og du kan se mer på denne oversikten hos utdanning.no.

Stemmer det at fagbrevet er verdiløst?

Det stemmer heller ikke - spørsmålet er mer hvor godt fagbrevet passer deg. Dette er en diskusjon vi ikke kan gå så dypt inn i, men den store fordelen med et fagbrev er at du blir yrkesutdannet allerede etter videregående skole. Dersom du er en person som er lei av skole og gjerne vil komme i gang å jobbe så fort som mulig, så gir fagbrevet deg en mulighet som er veldig god. 

Så det kommer an på deg. Hvis du studerer videre på høgskole/universitet etter videregående, vil du få sterkere kompetanse og på sikt tilgang til flere ulike typer jobber. Jo mer utdanning og kompetanse du har, jo flere muligheter har du til jobber og også kanskje høyere lønn.

Innenfor helse- og omsorgsbransjen vil det være mulig å kunne få jobber uten å ha relevant utdanning også, men som fagarbeider stiller du sterkere og har som regel bedre vilkår og lønn. 

Om fagarbeider passer for deg, eller om du vil bruke tid på å utdanne deg videre, må du vurdere selv. Men snakk gjerne godt med rådgiver på skolen din om dette, og les i artiklene vi legger ved under svaret! 

Kan jeg komme inn på sykepleie med 3,9 i snitt? 

Det er mange forskjellige utdanninger som sykepleie. Du kan se en oversikt her hos utdanning.no. Snittet forandrer seg også fra år til år, så det er vanskelig å spå nå hvordan det vil gå. Du har også en hel videregående å gå først, og det blir jo spennende å se hva snittet ditt vil bli der! 

Skulle du gått ut med 3,9 i dag, så ville du vippet og vært nærme mange steder, og kunnet komme inn andre steder. Du kan bruke Studievelgeren fra utdanning.no for å se hvilke studier du ville ha kommet inn på nå.

Men generelt så ligger du foreløpig og vipper, og med litt god innsats på videregående tenker vi at du vil ha god sjanse. 

Er det best å gå realfag og så sykepleie, eller yrkesfag + påbygg og sykepleie?

Dette kommer an på deg, og begge er fine veier å gå. Foreløpig trenger du bare generell studiekompetanse for å kunne søke utdanning som sykepleier, og du vil få generell studiekompetanse begge steder. Lærestedene ser kun på karakterene dine og om du oppfyller kravet til generell studiekompetanse, så det vil ikke ha noen positiv eller negativ innvirkning på søknaden din hvilken av disse veiene du har gått - det handler mer om hva du selv vil og er motivert for.

NB! Du trenger ikke å gå realfag på videregående. Du kan velge hva som helst som gir deg generell studiekompetanse.

Fra og med 2019, slik det ser ut til nå, vil det komme et nytt karakterkrav til sykepleiere, om at de må ha minst karakter 3 i matte og norsk, og minimum 35 skolepoeng til sammen. Dette er sannsynlig vil gjelde når du skal søke utdanning, men slike ting kan alltid forandre seg. 

Tjener helsefagarbeidere dårligere enn sykepleiere?

Dette er vanskelig å svare på, for det er så mange forskjellige faktorer som kan spille inn på hva du kan tjene. Mange sykepleier har også tilleggsutdanning, får mer betalt for ansiennitet (hvor lenge man har jobbet), etc. 

Men hvis du ser på de helt generelle tallene på utdanning.no, kan du se på helsefagarbeider her og sykepleier her. Der er medianlønnen (et slags gjennomsnitt, eller hva den "i midten av alle" tjener) for alle sektorer 460.000 i året for helsefagarbeidere, og 506.000 i året for sykepleiere. Men hvis du ser på spesialsykepleiere, som har utdannet seg videre, er tallet 555.000 i året.

Disse tallene må tas som veldig omtrentlige tall, og det kan være mye variasjoner i de tallene. 

Kan det være jobbmuligheter for helsefagarbeidere i fremtiden?

Ja, det tror vi absolutt. Men vi er ikke eksperter på dette, og kan egentlig ikke svare så konkret på det. Her anbefaler vi at du snakker med rådgiver eller kontakter skolen hvor du har lyst til å utdanne deg til helsefagarbeider. 

Så - vi skjønner at du har et stort valg foran deg, og det er begrenset hva vi kan svare. Det er begge fine yrker, og det kommer litt an på deg og hva du er motivert for og passer til. Vi anbefaler veldig en prat med rådgiver på skolen din om dette - da kan du kanskje få sortert litt tanker :)

Lykke til med valget ditt, spør oss gjerne igjen! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning