Hopp til hovedinnholdet

Hva koster privatisteksamen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. jeg er en 18 års jente som går på vg3 studiespesialisering dette året (2018-2019). jeg vil ta opp morsmålet mitt (arabisk nivå III) som privatist (fremmedspråk), men lurte på hva er prisen til dette faget? jeg hørte også at hvis jeg består på dette faget får jeg pengene tilbake, er det sant eller ikke? og hvordan får jeg kvitteringen som viser at jeg har bestått dette faget?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du vil ta eksamen i morsmålet ditt!

Programfaget fremmedspråk nivå III gir også språkpoeng. Snakk med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, så du er sikker på at du melder deg opp i riktig fag.

Som privatist i fremmedspråk må du opp til både skriftlig og muntlig eksamen for å faget godkjent. Det koster cirka 1000,- per eksamen. Du får ikke tilbake pengene, uavhengig av resultat, med mindre det finnes en lokal avtale om noe slikt på din skole.

Hvis du består faget mens du fremdeles er elev på vg3 kan du få med faget på førstegangsvitnemålet ditt. Det kan være lurt å ta det nå i høst, for til våren kan det fort kollidere med andre obligatoriske eksamener som du skal ha.

Snakk med rådgiver eller med den som er eksamensansvarlig om dette.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning