Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg velge P-matte eller T-matte?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er usikker på om jeg skal velge 1P-Matte eller 1T-Matte. Jeg har netopp startet på Medier og Kommunikasjon VG1. På ungdomskolen fikk jeg 5-er i matte, men jeg jobbet hardt for å få det til. Jeg har ikke noen planer om å studere noe innenfor økonomi eller realfag. Jeg er heller ikke noe særlig glad i matte, men jeg hater det ikke, det er liksom bare nøytralt. Det er dette som fører til min usikkerhet om valget. Noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Det viktigste er nok å se om du trenger t-matte videre for å studere. Det skriver du jo at du nok ikke gjør, og de fleste høyere utdanninger krever kun at du har generell studiekompetanse. 

Hvis du føler at du ikke trenger det, handler det jo mye om hva du er mest motivert for og hva du tenker at passer deg best - og vi skjønner at det ikke er så lett å vite det. 

Vi har skrevet en artikkel om de ulike mattefagene du kan velge, og anbefaler at du leser den. P-matte er nok nærmest matte slik du kjenner det fra før, og det er nok riktig å si at T-matte passer best om du er særlig interessert i faget og vil dykke dypere. Det kan jo høres ut som at P-matte vil passe deg, ut i fra hva du skriver. Men vi kjenner deg jo ikke, så vi kan ikke gi en vurdering av det :)

Et tips her er å snakke med faglærer i matematikk, og høre hva vedkommende tenker vil passe for deg! 

Vi skjønner at det ikke er så lett å velge, men anbefaler deg å lese artikkelen vi linket til, og snakke med rådgiver eller faglærer om dette! Så finner du det nok ut :)

Lykke til, bare spør oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning