Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha praksis på sykehus i VGS?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går helse og oppvekstfag med studiekompetanse på vg1 nå. Jeg har lyst til å jobbe som sykepleier på sykehus eller lignende når jeg blir eldre, men vil ikke ha praksisplass på eldrehjem. Jeg er redd dette skal ødelegge motivasjonen min for sykepleierutdanning ettersom å jobbe på eldrehjem ikke er noe for meg i det hele tatt. Jeg lurer derfor på om det er mulighet for at vg1-vg3 elever kan søke om praksisplass på sykehus eller lignende hvis man velger helsefag. Jeg har skikkelig lyst til å prøve å jobbe på sykehus og ha praksis der, selv om jeg skjønner at det er begrenset hva noen på 16-19 år kan gjøre på et sykehus. Eventuelt hva kommer jeg som 16åring til å gjøre på en praksisplass på sykehus? Håper dere kan svare!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du tenker på dette. 

Det er litt begrenset hva vi kan svare på dette faktisk, og det beste er at du kontakter lærer og rådgiver på skolen din og høre om de har noen tips til dette! 

Det er ikke vanlig å ha praksis på sykehus for videregående elever, så vidt vi vet. Når man tar høyere utdanning på bachelornivå, som f.eks sykepleier eller vernepleier, er det langt vanligere. Likevel finnes det noen steder hvor det gjøres. For eksempel kan du lese denne artikkelen fra Oslo Universitetssykehus, som har begynt å samarbeide med HYSK-utdanningen på Kuben VGS i Oslo, og tar inn opp mot 10 lærlinger på helsefag i fjerde året sitt. 

Nå vet vi jo ikke hvor du bor eller hvilken skole du går på. Men vi tenker at du bør spørre rådgiver på skolen din etter tips, og høre om hvor det kan være mulig for deg å ha praksis. Kanskje finnes det noen relevante steder som motiverer deg mer. 

Hvis du ikke skulle funnet et relevant sykehus, men heller funnet et relevant sykehjem med eldre, så ville vi nok forsøkt å tenke at praksis ikke er så veldig lenge, og at selv om du ikke er motivert for det, vil det være mye relevant å lære på et sykehjem, også mye erfaring som du vil få bruk for i en sykepleierutdanning. Og det kan også hende at det vil bli bedre enn du er redd for!

Uansett: Snakk med lærer og rådgiver på skolen din, og hør om de har noen innspill til deg! Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning